Denník N

Huxit ako reálna alternatíva? Orbánovci otvárajú tému odchodu Maďarska z EÚ

Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Viacerí vysokopostavení politici Fideszu naznačili, že je potrebné zvážiť ďalšie zotrvanie Maďarska v Európskej únii. Je čas hovoriť o huxite, napísal vplyvný politológ v provládnych médiách.

Únia ukazuje príznaky ríše, je arogantná a očividne pohŕda krajinami strednej a východnej Európy.

To sú hlavné argumenty priaznivcov huxitu, ktorí tvrdia, že „globalistické finančné elity“ chcú potrestať Maďarsko za to, že nie je ochotné poslúchnuť ich príkazy.

Diskusia o huxite sa v Maďarsku rozbehla po článku provládneho politológa Tamása Fritza v denníku Magyar Nemzet, ktorý patrí do mediálneho konglomerátu vládneho Fideszu.

Myšlienku huxitu spája Fritz so sporom maďarskej vlády s EÚ pokiaľ ide o maďarský zákon, ktorý zakazuje propagáciu a zobrazovanie homosexuality medzi maloletými a ktorý vyvolal veľkú vlnu kritiky v Európe.

Huxit pritom nie je úplne novou témou v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán sa z času na čas vracia k tvrdeniu, že si vie predstaviť aj život mimo EÚ.

Povedal to po oficiálnom vystúpení Veľkej Británie 1. februára 2020 a zopakoval to aj v decembri, keď naznačil, že Briti sa po vystúpení z EÚ dostali rýchlejšie k vakcínam ako členské štáty, ktoré si ich zaobstarávali spolu. (Veľká Británia pritom postupovala v roku 2020 ešte podľa práva EÚ.)

Kövér vidí novú totalitu

Ešte ďalej však zašiel šéf maďarského parlamentu László Kövér, ktorý je známy svojimi radikálnymi vyjadreniami. Kövér v júli pre maďarský verejnoprávny rozhlas povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie