Denník N

Šancu nahradiť Merkelovú už má aj SPD. Nudný minister financií Scholz ťaží z nevýrazných rivalov

Olaf Scholz, kandidát Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) na post spolkového kancelára. Foto - TASR/AP
Olaf Scholz, kandidát Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) na post spolkového kancelára. Foto – TASR/AP

Nemecká konzervatívna únia CDU/CSU sa s nevýrazným kandidátom na kancelára prepadla na druhé miesto za sociálnych demokratov.

V utorok sa Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) dostala na čelo predvolebného prieskumu od spoločnosti Forsa. Podarilo sa jej to prvý raz po pätnástich rokoch.

Mesiac pred parlamentnými voľbami tak majú ľavičiari šancu poraziť úniu konzervatívnych strán CDU/CSU, ktorá si už plánuje budúcnosť bez súčasnej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

V porovnaní s prieskumom z minulého týždňa získali sociálni demokrati o dve percentá viac, teraz by ju podľa Forsy volilo 23 percent voličov. Pád CDU/CSU na druhé miesto s 22 percentami prišiel iba pár dní po tom, ako Merkelová opäť verejne podporila volebného lídra CDU/CSU Armina Lascheta, predsedu vlády Severného Porýnia-Vestfálska.

Povedala o ňom, že má schopnosti na to, aby medzi ľuďmi „staval mosty“.

Jeho protikandidátom na post kancelára z SPD je súčasný minister financií Olaf Scholz.

Podľa Guardianu je Scholz populárnejším kandidátom ako Laschet. Britské noviny píšu o prieskume, podľa ktorého by si ho – v hypotetickej situácii – vybralo 41 percent opýtaných, ak by sa kancelár volil priamo. Lascheta by volilo len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie