Denník N

Falošná deviatka je mainstream. Ako dnešný futbal formujú Lewandowski, Kane či Lukaku

Harry Kane, Romelu Lukaku a Robert Lewandowski. Foto – TASR
Harry Kane, Romelu Lukaku a Robert Lewandowski. Foto – TASR

Romelu Lukaku si ani nemohol priať lepšiu premiéru. Belgický útočník sa v nedeľu objavil prvýkrát v drese Chelsea od letného príchodu z Interu Miláno a hneď strelil gól Arsenalu. Ten má dlhodobé problémy s defenzívou a Lukaku sa cez stopéra Pabla Mariho ľahko presadzoval.

Výkon Lukakua bol predzvesťou toho, čo môže od neho Chelsea v tejto sezóne očakávať. V mladosti ho porovnávali s klubovou legendou Didierom Drogbom, na ktorého sa podobal postavou a strieľal veľa gólov. Lukaku sa počas prvého pôsobenia v Chelsea (2011 až 2014) nepresadil, teraz sa však vrátil ako jeden z najlepších útočníkov sveta.

„Je skvele fyzicky vybavený, dokáže kombinovať a aj zaútočiť do voľného priestoru,“ chválil ho manažér Thomas Tuchel. Lukaku nemá žiadnu výraznú slabinu, dokáže sa presadiť po rýchlom protiútoku aj cez zabezpečenú obranu. Je silný a aj rýchly, teda má presne tie vlastnosti, aké sa od moderného zakončovateľa vyžadujú.

Ešte pred pár rokmi to pritom vyzeralo tak, že klasickí hrotoví útočníci „vymierajú“. Španielsko vyhralo MS 2010 so systémom 4-6-0 a na „hrote“ nastupoval Cesc Fábregas, ktorý bol vždy záložníkom. Post útočníka si však iba prešiel evolúciou.

Táto evolúcia vychádza zo základného princípu „univerzality“, v ktorý veril legendárny taliansky tréner Arrigo Sacchi.

Sacchi tvrdil, že je potrebné vychovávať hráčov, ktorí nie sú limitovaní len jednou rolou a pozíciou na ihrisku, ale dokážu sa čo najviac v systéme pohybovať.

Nie je to len o útočníkoch. Podobným spôsobom sa zmenila pozícia „desiatky“, niekdajší tvorcovia hry dnes vo väčšine prípadov oveľa viac pripomínajú „falošné deviatky“. Rovnako mizne aj rozdiel medzi nimi a krídlami. V dnešnom futbale musia byť hráči aj výbornými bežcami a zároveň vedieť brániť a napádať.

Nestačí trestať chyby

Nároky na hráčov sa zvyšujú na každom poste. Už nestačí mať stredného obrancu, ktorý vie brániť. Stopér musí vedieť aj kvalitne rozohrávať.

Aj preto miznú útočníci, ktorí vedia „len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie