Denník N

Hviezdu psychológie Dana Arielyho obvinili, že pri výskume poctivosti klamal. O manipulácii s dátami niet pochýb, vravia vedci

Dan Ariely poskytol v roku 2018 Denníku N rozhovor. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dan Ariely poskytol v roku 2018 Denníku N rozhovor. Foto N – Tomáš Benedikovič

Arielyho kauza nie je len o možnom individuálnom pochybení, pretože má oveľa väčší presah – možno na nej ukázať peripetie vedeckého výskumu, replikačnú krízu či význam dôvery medzi členmi vedeckého tímu.

Možno padá (vedecká) hviezda.

Trojica autorov zverejnila minulý týždeň článok, v ktorom uvádza, že majú presvedčivé dôkazy o podvodnom správaní, ktorého sa podľa nich dopustil Dan Ariely pri písaní článku z roku 2012.

Ariely je svetoznámy psychológ a behaviorálny ekonóm z Duke University.

Na sociálnych sieťach ho sledujú státisíce, jeho TED prednášky majú milióny videní a jeho knihy – preložené aj do češtiny a slovenčiny – patria medzi bestsellery.

Ariely, ktorý sa dlhodobo zaoberá výskumom morálky či poctivého správania, teraz čelí obvineniam z nečestnosti. „Niet pochýb o tom, že dáta sa falšovali,“ uvádza trio vedcov.

Ariely: Nemám dobrý príbeh

Psychológ pochybenia odmieta, priznáva však, že obvinenia sú „preukazné“ (z angl. damning) a nevrhajú naň dobré svetlo. „Prajem si, aby som mal dobrý príbeh, ale nemám,“ komentoval Ariely zistenia kolegov pre časopis Science.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behaviorálna ekonómia

Človek

Replikačná kríza

Veda

Teraz najčítanejšie