Denník N

Choď do Bytče!

Festival v Bytči. Foto - Marcel Huljak
Festival v Bytči. Foto – Marcel Huljak

Ak si myslíš, že v regiónoch nič nie je.

Autor je spisovateľ

Časť mojich predkov z otcovej strany pochádza z Bytče. Ako chlapec som cez prázdniny chodieval za poslednou tetou Štefániou. Matne si spomínam na ospanlivé letné považské mestečko, prenikavú pivovarskú vôňu chmeľu a kapry v rieke Petrovička. No aj na sporadické antisemitské poznámky vzdialených príbuzných.

V Bytči zatiaľ vyhrali voľby len tri strany: SNS, HZDS a Smer. Ešte roku 1998, keď sa podarilo poraziť zločineckú garnitúru, tam Mečiar získal 49 percent hlasov a Slota 19! Našťastie, už neplatí, že ako volí Bytča, taký bude výsledok na celom Slovensku.

Pred siedmimi rokmi tam vznikol festival Hviezdne noci. Založil ho rodák Peter Gärtner, bábkoherec a autor. Najprv v programe dominovali filmy a divadlo, neskôr pribudla hudba, literatúra, spoločenské debaty aj pestrá ponuka pre deti. V opulentnej novej publikácii Krásna/Beautiful Bytča, štedro dotovanej z domácich aj európskych fondov, o festivale nenájdete ani slovo, zato folklóru medzi panelákmi neúrekom. Organizovať kvalitné podujatia na takýchto miestach považujem za oveľa náročnejšie ako v urbánnych centrách. Pritom dramaturgia „Nocí“ by zaujala v nejednej stredoeurópskej metropole. Festival našiel dôstojné sídlo v Ladovni v areáli legendárneho Popperovho pivovaru, ktorá má ambíciu stať sa celoročným kultúrnym centrom. Na paralelnej ulici naďalej nepochopiteľne visí pamätná tabuľa na rodnom dome fašistického kolaboranta Jozefa Tisa, dokonca pod ochranným sklom. Primátor sa necíti kompetentný vyjadriť sa k tomu. Ako môže riadiť mesto niekto, kto nerozumie jeho histórii?

Foto – Marcel Huljak

Z hudby ma na siedmom ročníku mimoriadne zaujali Market (CZ), ktorí znejú, akoby sa Fugazi a King Krule stretli v skúšobni Milesa Davisa. A tiež NIIVA z Prahy – elektronické duo nápadito stiera hranicu medzi virtuálnym a skutočným. Opäť nechýbala špeciálna nočná videoprojekcia na mestskú budovu (vstup do zámku) so živým soundtrackom od miestneho producenta Autumnista.

Časť publika dorazila z Bratislavy, ale polovicu tvorili miestni. Cestou na pole, kde hral svoju Roľu obľúbený súbor Nude, som kráčal popri skupinke pracovníkov z fabrík v priemyselnom parku. Mierili na svoje jediné kultúrne podujatie roka. Tam sa prezliekajú do montérok, tam jedávajú obedy, ukazovali prstom. Teraz si šli pozrieť súčasné divadlo. Už len pre tých piatich chlapov to celé malo zmysel.

Ak si myslíš, že v regiónoch nič nie je, choď na UmUm do Starej Ľubovne, na Fraj do Rimavskej, choď do Bytče!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie