Denník N

Uhrík nemá taký dar reči, hovorí zakladateľ stránky Stop ĽSNS. Potrebuje Mazureka, Facebook a zostrihané videá

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Stavebný podnikateľ Štefan Jedinák z Kežmarku viac než štyri roky administroval protikotlebovskú facebookovú stránku, pred voľbami 2017 platil aj protikotlebovské bilbordy a nálepky.

Štefan Jedinák (32) v rozhovore popisuje, ako sa podniká v stavebníctve v okolí Vysokých Tatier po zdražení stavebných materiálov. Ponúka tiež svoje postrehy k politikom ĽSNS, k novým odnožiam tejto strany a tiež k voličom, ktorí tento typ strán podporujú.

Za štyri roky nazbierala stránka Stop ĽSNS zhruba 32-tisíc sledovateľov. Prečo ste ju nedávno prenechali inému administrátorovi?

Pretože podnikám stavebníctve a potrebujem sa tejto práci naplno venovať.

Stavebníctvo ste aj študovali?

Áno, absolvoval som stavebnú priemyslovku, potom som šiel študovať na stavebnú fakultu do Košíc. Nakoniec som štúdium predčasne nechal. Mohol som školu dokončiť, ale cítil som, že by to bolo nefér, neštudoval som totiž poctivo.

Neštudovali ste poctivo?

Nie, neštudoval som vždy poctivo. Cez niektoré skúšky by som neprešiel bez občasného podvádzania, teda bez ťahákov, mobilu, vypracovaných otázok. Neviem, kde sa to vo mne vzalo, ale moje svedomie by mi nedovolilo získať titul za takúto cenu.

To, čo ste sa na škole učili, sa vám aspoň hodilo pri podnikaní?

Určite áno. Čítanie výkresov, chápanie súvislostí či kreslenie v programoch využívam každú chvíľu. Za šesť rokov v Košiciach sa toho na mňa dosť nalepilo. Problémy mi robila hlavne pokročilá matematika a tiež statika. Cez tieto predmety by som neprešiel, a ak áno, asi by som potreboval trikrát viac času ako iní.

Staviate rodinné domy, rekonštruujete byty. Nepotrebujete na to ovládať statiku?

Nie, pretože statikov a architektov nesuplujem. Robím len vtedy, keď má zákazník všetky podklady, teda výkresy, stavebné povolenie a podobne. Ak odo mňa chce, aby som mu na kolene urobil základy domu a iné veci, tak to odmietnem. Na výkresoch sa nesmie šetriť. Spýtam sa ho, kto mu dá na dané práce záruku? Veď neviem, aké majú byť hrubé, ako hlboko ich zapustiť, aké je tam geologické podložie.

Niektorým ľuďom je to jedno. Spýtajú sa kamaráta, ako staval on, a nechajú si to urobiť rovnako aj u seba, alebo si to pozrú na internete. A potom neriešia, že na internete vidia dom v Dunajskej Strede, pričom oni potrebujú dom pre podmienky v Starom Smokovci. Potom sú prekvapení, že im pukajú steny, vlhnú rohy alebo im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Kotlebovci - ĽSNS

Milan Uhrík

Republika

Slovensko

Teraz najčítanejšie