Denník N

Predseda Spolu Hipš: Chcem spojenie s PS. Presadiť sa v politike je nesmierne ťažké (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po odchode Miroslava Beblavého predsedal strane Spolu, teraz sa vzdal funkcie a chce spojenie s Progresívnym Slovenskom. Juraj Hipš hovorí aj o tom, prečo chodia bratislavskí manažéri do Zaježovej na pobyt v tme.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prečo ste sa rozhodli politicky angažovať?

Dlhodobo som hovoril študentom, že ak chceme niečo zmeniť vo svete alebo v našej krajine, tak je dobre sa uchádzať o verejné funkcie. Zakladal som program Sokratov inštitút, kam chodili mladí ľudia, vysokoškoláci, a často sa ma pýtali na to, že hovorím, že sa treba angažovať aj ísť do politiky, ale sám to nerobím. V istej chvíli som si povedal, že by som mal byť príkladom a že to vyskúšam. Viac ako 20 rokov som sa snažil meniť školstvo zdola, bolo to výborné a naozaj ma bavilo robiť s učiteľmi a stále ma to baví, aj tento víkend som s nimi bol. Ale videl som, že narážame na nejaký strop, a ak sa chcú robiť v školstve alebo vo vzdelávaní systémové zmeny, dá sa to robiť len cez politiku.

Na Slovensku je zaužívané, že politika je špinavá vec. Hovorilo sa, že politika a elektrika zabíja. Nebáli ste sa toho?

Viacerí ma odrádzali, manželka tiež. Ona sa od začiatku tešila, keď sme mali nízke preferencie, ešte aj v koalícii PS-Spolu. Bála sa, čo to s nami spraví, čo to urobí s rodinou. Aj dnes musím povedať, že nie je príjemné byť verejne známy, a to nie som človek, ktorého spoznávajú na ulici. Napriek tomu si ráno otvorím messenger a mám tam množstvo nenávistných správ a vidím, ako je spoločnosť rozdelená. Niekedy sa s tým ťažko žije. Keď ľudia sledujú môj Facebook, vidia, že tam často dávam veci z rodiny a deti, venujem sa vzdelávaniu a to s deťmi súvisí a človeka niekedy zabolí, keď zrazu prídu nenávistné správy, aké mám deti, čo s nimi robím a radšej keby sme tu nežili. S tým sa človek niekedy ťažko vyrovnáva.

Po odchode Miroslava Beblavého ste sa stali vlani v apríli predsedom Spolu, no teraz ste sa funkcie vzdali. Prečo?

Nie preto, že som sklamaný, unavený alebo ma to nebaví. Je to pre stranu Spolu rozhodujúci krok. Mal som mandát predsedu do roku 2023. Zároveň som si uvedomil a mali sme o tom aj diskusie, že prešľapujeme na mieste. Prišiel som s víziou, že vidím rozumný krok v tom, aby sme sa spojili s Progresívnym Slovenskom. Zároveň som to nechcel spraviť tak, že prídem s touto víziou a nikomu inému nedovolím, aby mohol predstaviť možno inú cestu. Ctím si demokraciu aj vo vnútri strany. Povedal som, že skladám funkciu, a ak je tu niekto iný, kto chce stranu viesť samostatne, je proti spájaniu, tak má možnosť kandidovať na post predsedu.

Na sneme sa budete znovu uchádzať o funkciu predsedu strany?

Áno. Do politiky som nešiel kvôli funkciám, robil som kuriča, učiteľa, dlhé roky som pôsobil v treťom sektore. Pre mňa funkcia predsedu nie je životná méta. Nedáva mi zmysel byť predsedom strany, ktorá má okolo dvoch percent. Buď to bude strana parlamentná, alebo nebude. Chcem meniť veci hlavne v oblasti vzdelávania a školstva, ale to sa nedá robiť s dvomi percentami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie