Denník N

Poradca premiéra: Naša civilizačná revolúcia potrebuje idealistov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hoci nie všetci v koalícii sú takí osvietení, niektorí sa takými javia byť.

Autor je poradcom predsedu vlády

Na Slovensku sa opäť odohrávajú mimoriadne civilizačné udalosti. Po vstupe krajiny do EÚ a neskôr do eurozóny je to ďalší konflikt tej starej kultúry s novou. Toto sú ihriská, kde sa odohráva:

Očistné procesy vo verejnej správe, v polícii, na prokuratúre a súdoch.

Nová súdna mapa.

Optimalizácia siete nemocníc.

Reforma vysokých škôl.

Podrobnejšie. Boj proti korupcii je bojom za rovnosť pred zákonom a zlikvidovanie nezaslúžených privilégií; je to boj za zmenu spôsobu života celých generácií.

Nová súdna mapa útočí na systém klanov, ktoré udržujú túto nerovnosť pred zákonom pri živote, a teda rentu pre vybraný okruh ľudí.

Optimalizácia siete nemocníc je zápasom racionalizmu s krátkozrakým lokálpatriotizmom a skupinovými záujmami.

V reforme vysokých škôl je to obdobné. Môžeme tu hovoriť o boji dynamického s nehybným, súťaživého s pohodlným a priemerným.

Odpor proti novému, súťaživému, spravodlivému a racionálnemu rastie s veľkosťou skupín a klanov, ktoré sa zmenami cítia byť ohrozené, materiálne poškodené. V tomto prúde odporu je zahrnutá prakticky celá parlamentná opozícia.

Oproti nemu stoja tí, ktorí sú od zmien bytostne závislí. Poctiví policajti, prokurátori, sudcovia, advokáti či zapálení pedagógovia, lekári, ktorí sa neboja súťaže a chcú profesionálne rásť práve na tomto podkarpatskom území. Dnes to nemajú v rukách robotníci a roľníci alebo podnikatelia, ale oná pracujúca inteligencia.

V našich kruto pragmatických časoch vypadlo zo slovníka slovo idealizmus. Lenže práve idealizmus dodáva konaniu energiu, pátos a presvedčivosť. Naša civilizačná revolúcia dnes potrebuje nielen ľudí s ideami, ale aj ideálmi. Potrebuje idealistov.

A, samozrejme, potrebuje idealistických politikov, ktorým sú Mečiarove a Ficove feudálne spôsoby bytostne cudzie.

Hoci nie všetci v koalícii sú takí osvietení, niektorí sa takými javia byť. Na nich dnes leží najväčšia ťarcha slovenskej integrácie do západnej kultúry, ktorej obrysy vidíme aj v našej ústave. Oni musia politicky istiť plán obnovy a odolnosti i zápas špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a spol. o právny štát.

Keď zotrvajú pri svojich ideáloch, šanca na civilizačný prerod Slovenska je veľká.

Veď nositelia starých poriadkov už žiadne ideály nemajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie