Denník N

Mali by sme si začať zvykať, že oblečením sa budeme musieť čoraz viac chrániť

Z výstavy Móda po covide v Šarišskej galérii v Prešove. Foto - Gabriel Bodnár
Z výstavy Móda po covide v Šarišskej galérii v Prešove. Foto – Gabriel Bodnár

V Šarišskej galérii v Prešove prebieha výstava módy. Prezentuje najmladšiu generáciu dizajnérov, ktorá skúma, kam sa bude po pandémii uberať módny priemysel.

V tvorbe dizajnérov sa rúška objavovali už pred pandémiou. Módny návrhár Maison Margiela, ktorý na verejnosti vystupuje anonymne, nimi zahaľoval tváre modelkám. Módny dom Gucci ich zasa využil na zatraktívnenie jednej zo svojich kolekcií. „Rúška začala prinášať móda ako výstrelok. Vždy, keď chcel byť niekto originálny a chcel ozvláštniť styling, objavilo sa rúško,“ vraví Miloslava Hriadelová.

„Keď sme ich potom začali všetci nosiť, uvedomila som si posun, ktorý v móde nastal. Niečo, čo bolo navonok zbytočné, totiž odrazu nadobudlo úplne inú funkciu,“ hovorí.

Otázkou, ako bude vyzerať móda po pandémii, sa teraz Miloslava Hriadelová zaoberá prostredníctvom výstavy, ktorú pripravila v Šarišskej galérii v Prešove.

Výstava prezentuje päť projektov, jedným z nich je výsledok experimentálneho workshopu Utkané z odpadu, ktorý vlani v košickej Akadémii Rovás viedla návrhárka Noémi Bráz z Budapešti s budúcimi tvorcami a študentmi gymnázií na tému reinterpretácie remeselnej techniky ručného tkania a vypletania zo zvyškového textilu. Foto – Gabriel Bodnár
Model je výsledkom workshopu Utkané z odpadu.

Móda nie je len o trendoch

Pandémia módny priemysel spomalila podobne, ako sa spomalili aj iné odvetvia, no je otázne, na ako dlho. „Zmeny, ktoré nastali, si vynútila situácia. K ďalším zmenám, ktoré sú nevyhnutné, však treba pristupovať cielene,“ vraví kurátorka Miloslava Hriadelová.

Jednou z vecí, na ktorú sa podľa nej teraz treba sústrediť, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie