Denník N

Kabáty patria do skrine, menším priestorom pomôžu zrkadlá a svetlé farby. Piati architekti radia, ako zariadiť predsieň

Foto – Dominik Kurina//Dobrý Interiér
Foto – Dominik Kurina//Dobrý Interiér

Dobre navrhnutá predsieň by mala pôsobiť čisto a usporiadane bez nadmerného úsilia. Odborníci radia, ako to docieliť aj v menšom priestore.

Vstupné priestory predstavujú prvý kontakt človeka s interiérom bytu či domu, často však pripomínajú skôr stiesnený sklad. S architektmi zo štyroch domácich ateliérov sme hovorili o tom, čo sa im pri ich riešení osvedčilo aj ako sa popasovať s úložnými priestormi.

Vo väčšine prípadov sú podľa architektov vítané riešenia na mieru, vďaka ktorým sa dá dobre pracovať aj s minimom priestoru a zároveň ho opticky vyčistiť. „Do nábytkovej zostavy sa dá skryť veľa úložných prvkov, otvorov aj meračov,“ hovorí Marek Pavlech z ateliéru pavlech architekti.

Architektka Soňa Králiková z MIMOarchitekti zdôrazňuje, že výberu či návrhu úložných riešení by malo predchádzať aj trocha matematiky. „Je dobré spočítať si, koľko toho chceme odkladať, nakresliť si pohľad na stenu, kde sa šatník umiestni, a presne si popísať, kde plánujeme odkladať jednotlivé veci,“ vysvetľuje.

Keďže vstupné priestory patria k tým viac namáhaným a predstavujú „špinavú zónu“, treba si podľa Kristíny Poržoltovej z Kivvi architects okrem dostatočnej odolnosti proti vode všímať pri výbere podlahy aj jej údržbu. „Je dôležité, aby sa vstupné priestory dali ľahko udržiavať a nebol tu viditeľný každý fliačik či smietka.“

A ak je to čo i len trochu možné, odporúčajú architekti vytvoriť vo vstupných priestoroch aj priestor na sedenie, ktoré zvýši užívateľský komfort. „Tento prvok zároveň umožňuje pohrať sa s kompozíciou, s osvetlením aj s materiálmi a nadviazať na ostatný nábytok v dome či v byte,“ vysvetľujú architekti Michal Fekete a Ľubica Pacher z ateliéru DOBRÝ INTERIÉR.

Ak však chcete, aby priestor pôsobil upratane, základ je podľa architektov úplne jednoduchý a netýka sa zariaďovacích prvkov ako takých: oblečenie aj topánky sa snažte vždy odložiť a myslite pritom aj na to, aby si svoje veci mohli pohodlne odložiť aj deti.

Kristína Poržoltová
Kivvi architects

Foto – archív K. P.

Pri vstupných priestoroch si v ateliéri dávame záležať na dostatku úložných priestorov. Mimoriadne sa nám osvedčilo odkladanie topánok v nike pod skriňou, kde nepôsobia rušivo. Týmto riešením nahrádzame klasickú policu z drevotriesky, ktorá na odkladanie mokrej obuvi nie je ideálna, keďže vo vlhkom prostredí má obmedzenú životnosť. Chýbať by tu nemalo ani nástenné vešanie, ktoré často slúži aj ako dekorácia.

Keďže vstupné priestory predstavujú „špinavú zónu“, kde si vyzliekame a odkladáme veci zvonku, je dôležité, aby sa dali ľahko udržiavať a nebol tu viditeľný každý fliačik či smietka. Preto preferujem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie