Denník N

Slovenskí hokejisti zvládli úvodný zápas olympijskej kvalifikácie, vyhrali nad Rakúskom 2:1

FOTO TASR - Martin Baumann
FOTO TASR – Martin Baumann

Slovenská hokejová reprezentácia zdolala Rakúsko 2:1, do olympijskej kvalifikácie vstúpila úspešne. Slovenské góly strelili Libor Hudáček v 2. minúte a Martin Gernát v 29. minúte. Za Rakúsko znižoval Brian Lebler v 53. minúte.

Slovenskí hokejisti hrajú v skupine D, v ktorej okrem nich a Rakúska hrajú ešte Poliaci a Bielorusi. Na olympiádu postupuje iba víťaz skupiny. Po prvých odohratých zápasoch patrí Slovákom prvé miesto.

Slovenská reprezentácia v olympijskej kvalifikácii pozmenila zostavu oproti poslednému svetovému šampionátu v Rige. Proti Rakúsku v bráne Slovenska stál Branislav Konrád, v obrane hrali Martin Marinčin, Christián Jaroš, Peter Čerešňák, Martin Gernát, Miloš Grman, Samuel Kňažko, Šimon Nemec a Marek Ďaloga. Craig Ramsay nominoval do útoku Tomáša Jurča, Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika, Róberta Lantošiho, Adama Ružičku, Kristiána Pospíšila, Marka Daňa, Mariána Studeniča, Libora Hudáčka, Miloša Kelemena, Dávida Grígera a Juraja Slafkovského. Pripravený bol náhradný brankár Patrik Rybár.

Slováci vstúpili do zápasu aktívnejšie – už v úvodnej minúte sa ku streleckému pokusu od modrej čiary dostal Jaroš, ale rakúska defenzíva jeho strelu zblokovala. Ešte v prvej minúte mohol prekonať brankára Kickerta Pospíšil, ktorý prevzal prihrávku na útočnej modrej čiare, natlačil sa s pukom do zakončenia, ale Kickert vyrazil puk ramenom.

Slovákom vyšiel vstup do zápasu, už v 2. minúte skóroval Hudáček

Na konci druhej minúty už Slováci skórovali. K puku sa dostal Čerešňák, ktorý si všimol voľného Hudáčka v pravom kruhu a ten strelou z prvej otvoril skóre zápasu. Slováci pokračovali v tlaku aj naďalej, ale prekonať Kickerta v bráne Rakúska sa im nedarilo. Ten si mohol oddýchnuť po tom, ako na trestnú lavicu odišiel Jurčo, ktorý podrazil rakúskeho súpera.

Foto TASR – Martin Baumann

Zverenci trénera Ramsayho úvodné oslabenie odohrali bez väčších problémov, rakúskych hokejistov nepustili do žiadnej šance. Po návrate Jurča z trestnej lavice mohol zvýšiť skóre v prospech Slovenska Daňo, ktorý v šiestej minúte vyskúšal pozornosť Kickerta z uhla, ale jeho strelu zastavila tyč. Rakúšania mali prvú väčšiu šancu v nasledujúcom protiútoku: Wolf sa dostal k zakončeniu, ale Konrád jeho strelu zastavil.

Ďalšiu šancu na strelenie gólu mal Kelemen, v ôsmej minúte sa dostal do samostatného nájazdu, ale pri zakončení bol atakovaný rakúskym obrancom. Unterweger za sekanie odišiel na tresnú lavicu. Hneď po vhadzovaní Zündel vyhodil puk do hľadiska a slovenskí hokejisti hrali skoro dve minúty presilovú hru o dvoch hráčov. Počas dvojnásobnej presilovky sa strelou prezentoval Jaroš, Kickert jeho pokus vyrazil. Rakúšania sa úspešne ubránili.

Nevyužitá presilovka o dvoch hráčov pribrzdila slovenské ofenzívne snahy. Aj Rakúšanom viazla kombinácia v strede klziska a nedarilo sa im prejsť do útočného pásma. V 15. minúte Slováci našli spôsob, ako sa dostať pred rakúskeho brankára, no Grígar prihrávku spoluhráča na gól nepremenil. Následne Rakúšania dostali šancu vyrovnať; útočný faul predviedol Pospíšil, keď podrazil súpera pri mantineli.

Rovnako ako v úvodnej presilovke Rakúska, ani v druhom oslabení Konrád nemusel riešiť žiadnu šancu súpera. V druhej minúte oslabenia mu výrazne pomohol Studenič, ktorý zobral puk do útočného pásma a štyria rakúski hokejisti mu ho nedokázali zobrať. Posledná minúta úvodnej tretiny sa odohrala pred brankárom Kickertom, šesť sekúnd pred koncom tretiny sa opäť vylučovalo. Za hákovanie odišiel na trestnú lavicu Rakúšan Ganahl.

Gernát strelou od mantinelu prekvapil rakúskeho brankára

Na začiatku druhej tretiny zverenci trénera Ramsayho dohrávali presilovku, dlhší čas nevedeli získať útočné pásmo. Podarilo sa im to na konci úvodnej minúty; o pár sekúnd neskôr poslal Jaroš prihrávku na Cehlárika, rodák zo Žiliny vystrelil, ale Kickert v bráne Rakúska dokázal puk vytlačiť mimo bránu. Slováci nevyužili ani túto presilovú hru.

Slovenskí hokejisti sa snažili odskočiť súperovi na rozdiel dvoch gólov, tlačili sa do útočného pásma, ale rakúski obrancovia ich k strelám nepúšťali. Na začiatku 24. minúty Grman využil svoju rýchlosť, prešiel cez obranu, ale prestrelil bránu súpera. O minútu neskôr pohrozili rakúski hráči, dostali sa do prečíslenia dvaja na jedného, ale Marinčin zablokoval finálnu prihrávku.

O niekoľko sekúnd neskôr sa pred Kickertom objavila prvá slovenská útočná formácia. Najskôr brankára Rakúska preveril Hrivík, následne spoza brány prihral pred ňu, kde sa nachádzal Cehlárik, ale ani on nestrelil svoj prvý gól v olympijskej kvalifikácii.

Foto TASR – Martin Baumann

Tlak prerušilo vylúčenie v 26. minúte, v útočnom pásme fauloval Hudáček. Rakúšania presilovku nevyužili, pretože Baumgartner nezakončil kombináciu svojich spoluhráčov. K odrazenému puku sa dostal Kelemen, ktorý s ním prišiel do útočného pásma Slovenska a strelou preveril pozornosť rakúskeho brankára; skóre sa nemenilo.

V polovici 29. minúty sa zverenci trénera Ramsayho dostali do útočného pásma. Studenič prihral Čerešňákovi, Kickert jeho strelu vyrazil k mantinelu, kde si po puk prišiel Gernát. Slovenský obranca nemal voľného spoluhráča, vyskúšal preto vystreliť na bránu a prekvapil rakúskeho brankára. Slováci viedli 2:0.

Po druhom slovenskom góle Rakúšania začali dohrávať súboje. Presne v polovici zápasu rozhodcovia poslali na trestnú lavicu Lantošiho a Wolfa, ktorí si za bránou Kickerta rozdali zopár úderov. V hre 4 na 4 ani jeden tím neohrozil súperovho brankára.

Na konci 35. minúty sa v útočnom pásme objavil Jaroš a na jeho prihrávku si nabehol Ružička, Kickert sa presunul a zastavil puk smerujúci na jeho bránu. O minútu neskôr Ďaloga dvakrát našiel Kelemena, rakúsky brankár musel zasahovať iba pri úvodnej šanci. Druhýkrát Kelemen netrafil bránu. Záver druhej tretiny dohrávali Slováci v presilovej hre, za sekanie odišiel na trestnú lavicu Raffl. Skóre zápasu sa nezmenilo.

Rakúšania znížili zásluhou Leblera, vyrovnať nedokázali

Úvod tretej tretiny slovenským hokejistom vyšiel, v 42. minúte sa k zakončeniu dostal Lantoši, ale Kickert sa pritlačil o ľavú tyč a puk zastavil. Neprešlo ani 60 sekúnd a rakúsky brankár musel opäť zasahovať: Studenič vošiel do útočného pásma, vystrelil a Kickert ramenom vytlačil mimo bránu. K odrazenému puku sa dostal Daňo, ale puk do odkrytej brány neposlal.

Potom sa zverenci trénera Ramsayho stiahli a snažili sa brániť dvojgólové vedenie. V 45. minúte Slováci stratili puk v obrannom pásme – ten si prevzal Lebler; Rakúšan sa dostal až na os ihriska a vystrelil na brankára Konráda. Strážca slovenskej brány však reflexívne vyrazil puk na ochrannú sieť.

Foto TASR – Martin Baumann

Rakúšania sa snažili streliť kontaktný gól, blízko k nemu bol Ganahl, ktorý tečoval strelu spoluhráča; v rovnakej minúte ohrozil Konráda aj Unterweger, ale slovenský brankár zostával neprekonateľný. Z rakúskeho tlaku Slovákov oslobodil Raffl, ktorý odišiel na trestnú lavicu za sekanie.

Slovenskí reprezentanti odohrali takmer celé dve minúty v útočnom pásme, k strelám sa dostali Hrivík, Jaroš aj Ružička, ale Kickert nemusel vyťahoval puk z brány. Rakúšania úspešne ubránili aj šiestu slovenskú presilovku.

Konrád si na chvíľu oddýchol, ale tlak Rakúska pokračoval po úspešnom zvládnutí oslabenia. Znížiť mohol Ulmer: v 52. minúte ohrozil slovenského brankára, ale nebol úspešný. Aktívny bol aj Lebler; jeho strelu z 53. minúty ešte Konrád dokázal zastaviť, ale o desať sekúnd neskôr sa už rakúsky hráč tešil z gólu. Lebler našiel puk v bránkovisku a poslal ho do brány.

Slováci dostali šancu na odpoveď: v 54. minúte Haudum dohral súboj pri mantineli a rozhodcovia ho po konzultácii poslali na trestnú lavicu. Hneď v úvode presilovej hry vznikla pred Kickertom skrumáž; na rakúskom brankárovi ležalo päť hráčov, ale puk sa za bránkovú čiaru nedostal.

Najväčšiu šancu pri presilovej hre Slovenska mali Rakúšania. Do prečíslenia 2 na 1 sa dostali Wukowits a Obrist – posledný menovaný dostal prihrávku na korčule a nemohol zakončiť do odkrytej brány. Dobrú prácu odviedol aj Čerešňák, ktorý zakryl výhľad rakúskemu hráčovi.

V úplnom závere Rakúšania skúsili odvolať brankára a poslali do hry šiesteho útočníka. 24 sekúnd pred koncom tretej tretiny sa pred Leblerom odkryla prázdna brána, ale rakúsky útočník vyrovnať nedokázal. Viac už sa v zápase neudialo, Slováci zvíťazili 2:1.

„Bol to ťažký zápas. Predsa len veľa chalanov nemalo za sebou zápas. Bolo cítiť v tretej tretine, že nám chýba zápasová prax. Možno to bolo aj tým, že nie sme takí zohratí. Presilovky sme nacvičovali dva dni, nabudúce to bude lepšie. Som hrdý, že môžem viesť chalanov a byť pre nich príkladom. Poliaci vyhrali proti Bielorusom; vidieť, že hokej hrať vedia. Verím, že zajtra budeme hrať lepšie a dokážeme vyhrať. Braňo nás podržal, je to výborný brankár. Vedel som, že nás podrží,“ povedal po zápase Marek Hrivík, kapitán Slovenska.

„Bolo cítiť, že to bol prvý zápas sezóny pre väčšinu chalanov. Dali sme prvý gól, pomohol nám druhý, ale v tretej tretine sme začali špekulovať, čo súper využil a strelil kontaktný gól. Potom sme hrali umne, najmä posledné dve minúty. Myslím si, že nás podržal Braňo Konrád, nemal veľa striel, ale predviedol ťažké zákroky. Keby sme boli využili šance, dali by sme štyri góly; bolo by to pokojné až do konca. K presilovkám si musíme pozrieť video, počas zápasu sme sa snažili zmeniť niektoré veci, ísť viac do strely. Myslím si, že postupom času by to malo byť lepšie. Myslím si, že proti Poľsku to bude podobné ako proti Rakúsku. Všetci fanúšikovia si myslia, že to bude o poslednom zápase proti Bielorusku, ale Poliaci dnes podali dobrý výkon, majú dobrého brankára. Nečaká nás nič jednoduché, musíme vyhrať. Každý to má v hlave,“ skonštatoval Ján Pardavý, asistent trénera.

Olympijská kvalifikácia – skupina D:

Rakúsko – Slovensko 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Góly: 53. Lebler (Heinrich) – 2. Hudáček (Čerešňák), 29. Gernát (Čerešňák, Studenič). Rozhodovali: Hansen (Nór.), Öhlund (Švéd.) – Hynek (ČR), Kröyer (Dán.), vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 4241 divákov.

Zostavy:

Rakúsko: Kickert – Strong, Unterweger, Heinrich, Schumnig, Pallestrang, Ulmer, Zündel, Wolf – Schneider, Ganahl (A), Hundertpfund (A) – Raffl (C), Herburger, Baumgartner – Lebler, Zwerger, Rossi – Wukowits, Obrist, Haudum

Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Gernát, Čerešňák (A), Kňažko, Grman, Ďaloga, Nemec – Jurčo, Hrivík (C), Cehlárik (A) – Lantoši, Ružička, Pospíšil – Daňo, Hudáček, Studenič – Kelemen, Gríger, Slafkovský

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hokej

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie