Denník N

Fascinujúce dobrodružstvo pre zasvätených

Teatrologička Ľubica Krénová sa v monografii o Martinovi Hubovi detailne zamerala na jeho tvorbu, život i názory na široký okruh tém.

Nedávna smrť Milana Lasicu, ktorý bol dlho renomovanou značkou kultúrnej kvality, nás mnohých zaskočila. Zvykli sme si na jeho prítomnosť, akoby mala trvať večne.

Aj o niečo mladší herec, režisér, dlhoročný pedagóg a svojský filozof Martin Huba je naším akosi samozrejmým kultúrnym pokladom – našťastie živým, vitálnym. Slovenská divadelná veda si ho nedávno uctila a zaradila medzi klasikov.

Autorka publikácie s jednoduchým názvom Martin Huba (vydal Slovart a Divadelný ústav), skúsená teatrologička Ľubica Krénová, sa detailne zamerala na jeho tvorbu, život i názory na široký okruh tém. Po Milanovi Kňažkovi a Ladislavovi Chudíkovi je to jej tretia monografia venovaná výraznému slovenskému divadelníkovi.

Dialóg medzi teóriou a praxou

Už v úvode sa vyznala z očarenia Hubovým „mimoriadnym darom uvažovania a formulovania“, ocenila jeho „schopnosť analytického myslenia, psychologického vhľadu aj utvárania syntetických záverov“. Tieto jeho schopnosti využila aj pri koncipovaní svojej knihy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie