Denník N

Ako v Česku stíhali policajného prezidenta a v čom to (ne)pripomína Kovaříka

Peter Kovařík a Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Kovařík a Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Doplnené 28. 9. o 13:25 o podrobnosti prípadu Petra Lessyho – Príklad od susedov ukazuje, že vyhodenie policajného prezidenta sa môže vážne skomplikovať.

Trestné stíhanie aktuálneho policajného prezidenta Petra Kovaříka je natoľko výnimočná situácia, že nám chýba jasná tradícia, čo v takom prípade robiť. Okrem toho po množstve rôznych obvinení môže vzniknúť dojem, že jedno nové neznamená vážny posun. Lenže vzhľadom na funkciu stíhanej osoby to je práve naopak.

Tento text nebude o tom, že návod, ako v takejto situácii postupovať, treba nevyhnutne hľadať v Česku. Skôr ukáže, aký veľký problém ešte môže vzniknúť.

Nástup Petra Nečasa do funkcie predsedu českej vlády sa v roku 2010 spájal s podobnými nádejami ako príchod aktuálnej vládnej garnitúry na Slovensku. Ako to dopadlo, vieme. Nečasov pokus rozviazať ruky polícii a štátnemu zastupiteľstvu (obdoba slovenskej prokuratúry) sa skončil raziou polície priamo uňho na úrade vlády pre veľmi sporné podozrenia, že Nečas sa rozdeľovaním rôznych funkcií na základe politických dohôd dopustil korupcie.

V januári 2011 sa českým policajným prezidentom stal Petr Lessy. Drobná paralela so Slovenskom je v tom, že tak v Česku, ako ani u nás neboli všetci z vládnej koalície výberom šéfa polície nadšení. V Prahe to platilo dokonca priamo o premiérovi Nečasovi, ktorý dal najavo, že sa mu výber jeho ministra vnútra nepáči, ale podriadi sa mu.

S Lessym malo nakoniec ministerstvo vnútra spory o reformu polície. V septembri 2011 k tomu pribudlo trestné oznámenie, ktoré na Lessyho podali pre ohováranie policajní vedúci v Zlínskom kraji. Tvrdil, že zametali podozrenia. Prípad sa rôzne naťahoval a zdalo sa, že definitívne rozhodnutie padlo 29. augusta 2012, keď policajná inšpekcia Lessyho obvinila z ohovárania a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

V tomto štádiu nasledoval úplne iný postup ako na Slovensku – vtedajší český minister vnútra Lessyho nielenže odvolal z funkcie, ale ho aj prepustil z polície a ešte v rovnaký deň určil jeho nástupcu. Na rozdiel od nášho zákona to urobiť mohol. Na Slovensku by Roman Mikulec najskôr musel podať návrh, ktorý by trojpätinovou väčšinou musel odobriť príslušný parlamentný výbor.

Ak sa v tomto bode zdá, že český prístup k problému bol rýchly a efektívny, nie je to pravda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Kovařík

Komentáre

Teraz najčítanejšie