Denník N

Architekt o areáli v Šaštíne: Stavba bude ekologická, materiál opätovne využijú remeselníci aj školy

Architekt Michal Bogár si na rozhovor priniesol aj kus svetlého javorového dreva, z ktorého bude vyrobený oltár v Šaštíne. Z malých drevených kociek potom v kaviarni postavil model oltára a kresla, na ktorom bude sedieť pápež František. Pod rukami na opierkach bude mať napríklad brúsené sklené kocky od výtvarníka Viktora Oravca.

Keď dostal Bogár so svojím tímom architektov ponuku navrhnúť šaštínsky areál aj s pódiom, odložili svoje plány a začali pracovať na návrhu. Po dvoch týždňoch úsilia vyhrali súťaž a začali detaily konzultovať s duchovnými na Slovensku aj s Vatikánom.

Z ich dialógu vznikne dočasná ekologická stavba, ktorú uvidí celý svet. „Všetky materiály, ktoré sú tam navrhnuté, budú opätovne použité inde. Prakticky takmer nič sa nevyrába na mieru, takže sa to potom nemusí vyhodiť ani zaniesť do zberu,“ hovorí architekt. Návrh vytvorili Michal a Mária Bogárovci a Ema a Roman Ruhigovci z ER ateliéru.

Navrhujete pódium, na ktoré sa budú priamo v Šaštíne pozerať desaťtisíce ľudí zo Slovenska aj zo sveta a stáť na ňom bude pápež. Aké to je navrhovať takú dôležitú vec?

Cítime veľkú zodpovednosť. Je pre nás dôležité, že sme tím, lebo na prípravu súťažného návrhu sme mali len dva týždne, počas ktorých sme museli nakresliť návrh od urbanizmu až po presbytérium (pódium, na ktorom bude oltár – pozn. aut.).

Aké boli požiadavky na návrh?

Od začiatku existovala určitá schéma. Vatikán má množstvo skúseností s plánovaním podobných podujatí na iných miestach. Začalo sa to hlavne za pontifikátu svätého Jána Pavla II., ktorý začal robiť pastoračné cesty. Vedeli sme, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Slovensko

Teraz najčítanejšie