Denník N

Život na iných planétach by sme mohli objaviť do dvoch až troch rokov, hovoria vedci, ktorí skúmajú planéty pokryté vodou

Umelecká predstava hyceánskeho sveta. Zdroj - Amanda Smith/University of Cambridge
Umelecká predstava hyceánskeho sveta. Zdroj – Amanda Smith/University of Cambridge

Na galaktické pomery sú planéty k Zemi blízko, 35 až 150 svetelných rokov.

Ak by ste hľadali vo vesmíre život, asi by ste sa najprv pozreli na planéty podobné Zemi. Rovnakým princípom sa doteraz riadili aj astronómovia. Známky života pozornejšie skúmali na vzdialených planétach, ktoré sa veľkosťou, teplotou či atmosférou podobajú nášmu domovu.

Astronómovia z Cambridgeskej univerzity však prišli s teóriou, že život by mohol byť aj na takzvaných hyceanských planétach, ktoré sa od Zeme líšia všetkým, čo sme spomenuli vyššie.

„Hyceány sú v podstate vodné svety s atmosférou bohatou na vodík,“ povedal pre denník Guardian hlavný autor štúdie, ktorá hyceány definovala, Nikku Madhusudhan z Cambridgeského astronomického ústavu.

„Hyceánske planéty otvárajú úplne novú cestu v našom hľadaní života mimo Zeme,“ dodal vedec v správe Cambridgeskej univerzity.

Poznatky o obývateľných exoplanétach (planéta obiehajúca inú hviezdu ako Slnko) publikovali vedci tento týždeň v časopise The Astrophysical Journal.

Vodný svet

Hyceánske planéty by mohli priať životu, ktorý sa podobá na ten, aký sa nachádza v najextrémnejších oceánskych prostrediach Zeme.

Amfipód, kôrovec príbuzný krevete, ktorý žije v extrémnych podmienkach hlbín oceánov našej planéty. Ilustračná fotografia.  Zdroj – Archív Kristíny Kocákovej

Vedci očakávajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie