Denník N

Kto z nás by mal na taký život silu?

Návštevníci festivalu v Karlových Varoch čakali Piráta z Karibiku, no herec Johnny Depp prišiel do Varov ako producent filmu o divokom írskom hudobníkovi.

Po tohtoročnom hybridnom Berlinale so súťažou online a júlovou prehliadkou v berlínskych open-air kinách a, predovšetkým, po fyzicky uskutočnenom festivale v Cannes bolo jasné, že 55. ročník Karlových Varov sa uskutoční. Akurát o poldruha mesiaca neskôr než v obvyklom termíne.

Kinosály boli plné ľudí, ale nie preplnené ako predtým. Prišlo menej divákov, približne o tretinu v porovnaní s rokom 2019, menej filmových profesionálov aj sprievodnej slávy. Hotel Thermal sa prestavuje, do polovice je zakrytý, všade sú remeselníci. Červený koberec však aj tento rok na festivale fungoval a odhadol by som, že polovica návštevníkov neprišla na festival za filmami, ale pre šteklivý pocit byť pri tom.

Vstup bol len pre testovaných alebo očkovaných, čo sa vcelku dodržiavalo. Mimo kinosál si však diváci rúška strhávali, aj keď čakali natlačení na sebe v rade na lístky alebo na hviezdy. Čakanie pred Thermalom bolo pravidelne bezrúškové. Pri takejto veľkej akcii sa jednoducho nedá nosenie rúšok ustrážiť, čo sa napokon ukázalo už v Cannes.

Foto – MFF Karlovy Vary

Medzi 150 uvedenými dielami bolo veľa kvalitných, dokonca mimoriadnych filmov. Svedčí to o tom, že filmovej produkcii a koprodukciám sa darí; je celé množstvo ešte nehraných filmov z roku 2020 a už vlani sa začali nakrúcať nové filmy. Termíny festivalového uvedenia, kinodistribúcie a online distribúcie sa približujú, termíny takzvaného holdbacku, stanoveného predtým na 6 – 18 mesiacov (medzi kinom, DVD, SVOD, Pay TV a freeview), sa už pomaly končia. V Karlových Varoch sa o tom tiež hovorilo, ale presný vývoj zatiaľ nedokáže odhadnúť nik. Medzi filmami sa objavilo aj veľa unikátov, ktoré majú v kinematografii zásadný význam, je však otázkou, ako a kedy ich vôbec uvidíme.

Kontroverzní filmári

Jedným z hviezdnych hostí bol tento rok Johnny Depp. Ešte pred festivalom vznikla kontroverzia, pretože chystanú poctu americkému hercovi v Karlových Varoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie