Denník N

Ako sa ľudáci rozhodli zbaviť Židov: príbeh prvého transportu 999 žien z Popradu do Auschwitzu

Hilda Hrabovecká, jedna z mála žien, ktoré prežili prvý transport do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz. Foto - Dokumentačné stredisko holokaustu
Hilda Hrabovecká, jedna z mála žien, ktoré prežili prvý transport do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz. Foto – Dokumentačné stredisko holokaustu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Hilda Hrabovecká (rodená Friedmannová) mala 17 rokov, no vyzerala oveľa mladšie. Aj preto si jej otec z chasidskej rodiny zo Stropkova myslel, že jeho dcére, ktorá bola jedným z ôsmich jeho detí, nič nehrozí, a podriadil sa príkazom gardistov.

A tak Hilda stála v marci 1942 spolu s ďalšími dievčatami a mladými ženami na hasičskej stanici v Prešove a čakala na odsun do Popradu, kde sa pripravovalo finále utajovanej akcie Dávid: prvé deportácie slovenských Židov do koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime (Auschwitzi), ktorý Nemci zriadili na poľskom území.

Hilda v Tisovej pasci

Ľudácky režim Slovenského štátu sa rýchlo rozhodol, že sa zbaví Židov čo najrýchlejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Denník N v Poprade

História

Iné podcasty Denníka N

Kóšer podcast

Slovensko

Teraz najčítanejšie