Denník N

Chatári z Kamennej chaty: Keď sme sem prišli, v hrncoch boli uschnuté myši (+podcast)

Anna Pažitná a Marcel Melicherčík. Foto – Soňa Mäkká
Anna Pažitná a Marcel Melicherčík. Foto – Soňa Mäkká

Anna Pažitná a Marcel Melicherčík prevádzkujú Kamennú chatu pod Chopkom už 25 rokov. Postupne ju rekonštruovali, prešli štádiami od komornej chaty, zásobovanej horskými nosičmi, po súčasnosť, keď sa ocitli priamo pri vrcholovej stanici kabínkovej lanovky.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Keď začali Anna Pažitná a Marcel Melicherčík pred 25 rokmi chatárčiť na Kamennej chate pod Chopkom, bola to takmer ruina. Vo vnútri našli neporiadok a myši v hrncoch, hnijúce okná, vypadol im predný múr chaty.

Kamenná chata prešla viacerými rekonštrukciami. Posledná výrazne zmenila jej vzhľad a niektorí turisti ju prirovnávajú k masovej vývarovni, zameranej na klientov obnovenej lanovky končiacej tesne pod vrcholom Chopku.

„Roky do 2012 sú pokladané za zlaté roky Kamienky. My to tak vždy budeme brať,” hovoria chatári. Lanovka bola odstavená a na chatu sa dostal len ten, kto si tam vyšliapal po vlastných. Tovar vynášali horskí nosiči.

Hostia, ktorí teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie