Denník N

Slovenskí hokejisti vyhrali nad Bieloruskom a postúpili na olympijský turnaj

FOTO TASR - Martin Baumann
FOTO TASR – Martin Baumann

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Bieloruskom 2:1, postúpili na olympijský turnaj do Pekingu. Slovenské góly strelili Peter Cehlárik a Libor Hudáček. Za Bielorusov skóroval Jegor Šarangovič. Slovákom stačilo získať bod na postup na olympijský turnaj.

Zverenci Craiga Ramsayho vyhrali kvalifikačnú skupinu D, na druhom mieste skončili hokejisti Bieloruska. Tretie miesto v skupine obsadili Rakúšania a poslední boli Poliaci. Na olympiádu postupoval iba víťaz.

Slovenská hokejová reprezentácia sa po postupe na olympijský turnaj hneď dozvedela aj mená súperov v C-skupine. Slováci v Pekingu nastúpia proti Fínsku, Švédsku a Lotyšsku, ktoré sa tiež na turnaj dostalo z kvalifikácie.

Slovenskí hokejisti vstúpili do zápasu aktívne, v prvej minúte ohrozil brankára Bieloruska Jurčo, po ňom aj Cehlárik. Obe strely brankár Taylor vytlačil mimo brány. Na konci druhej minúty sa do obranného pásma Bieloruska dostal Studenič, ktorého pri zakončení fauloval Koljačonok a Slováci hrali prvú presilovú hru.

Slovákov naštartovali presilovky, úvodný gól strelil Cehlárik

Zverenci trénera Ramsayho si vytvorili dve šance počas úvodnej presilovky. Najskôr Jaroš strieľal od modrej čiary, brankár Taylor schoval puk vo výstroji. Pozornosť bieloruského brankára vyskúšal aj Čerešňák, ale neskóroval. Bielorusi sa ubránili.

Dlho sa nehralo vo vyrovnanom počte. V 5. minúte Sapego atakoval Slafkovského pri mantineli, rozhodcovia poslali bieloruského hokejistu do šatní. Slováci hrali druhú presilovú hru, ktorá trvala päť minút. Rozhodcovia svoje rozhodnutie konzultovali aj s videorozhodcom.

Z časomiery ubehlo 33 sekúnd a Slováci viedli 1:0. Úvodný gól zápasu strelil Cehlárik, ktorý strelou z pravého kruhu prestrelil brankára Taylora. Finálnu prihrávku vymyslel Hrivík. Zverenci trénera Ramsayho pokračovali v presilovke, ale ukončili ju po troch minútach. Ružička fauloval súpera.

FOTO TASR – Martin Baumann

Dve minúty hry 4 na 4 slovenskí hokejisti využili na strelecké pokusy. Na konci 7. minúty vyskúšal pozornosť Taylora Marinčin, rovnaký hráč sa dostal k strele aj o 30 sekúnd neskôr. Tentokrát netrafil bránu. Šancu mal aj Hudáček, ktorého našiel Pospíšil, ale bieloruský brankár zastavil puk betónom.

Nasledovala presilová hra Bieloruska. Počas nej brankár Konrád čelil prvej strele, vyslal ju Stas, slovenský brankár puk chytil. Nasledovala skrumáž, po ktorej rozhodcovia vylúčili Pareho na bieloruskej strane a Grmana na strane Slovenska. Bielorusi prvú presilovú hru nevyužili.

Slováci pokračovali v útočnom hokeji. Na začiatku 15. minúty strieľal Marinčin, Taylor puk vyrazil pred seba a ten zmizol pod hráčmi Bieloruska. O dve minúty neskôr do útočného pásma nakorčuľoval Ďaloga a ohrozil súperovho brankára, odrazený puk sa dostal k Slafkovskému, ale 17-ročný Slovák gól nestrelil.

Na konci 17. minúty Čerešňák poslal do samostatného nájazdu Pospíšila, slovenský útočník mieril nad vyrážačku Taylora, ale bieloruský brankár ju vytiahol a puk vyrazil mimo bránu. Poslednú šancu v prvej tretine mali Bielorusi, Prince tečoval strelu Platta, ale Konrád udržal nulu.

Slovákom nevyšiel začiatok tretiny, Bielorusi vyrovnali

Bielorusi hrali aktívnejšie na začiatku druhej tretiny. V 21. minúte ohrozil Konráda útočník Šarangovič, jeho pokus slovenský brankár ešte vyrazil, ale na začiatku 22. minúty bieloruský hokejista už Konráda prekonal. Šarangovič sa najlepšie zorientoval v skrumáži pred bránou.

FOTO TASR – Martin Baumann

Slovenskí hokejisti mohli odpovedať takmer okamžite. Platt odišiel na trestnú lavicu za podrazenie. Počas presilovky sa ku strele dostal Gernát, obrana Bieloruska strelu zblokovala. Viac Slováci v presilovke nevymysleli. Naopak, početnú výhodu ukončil faul Jaroša.

Hokejisti Bieloruska dvakrát pohrozili v početnej výhode. Obe šance zahodil Šarangovič, ktorý najskôr skúšal prekonať Konráda strelou z bekhendu, druhýkrát sa snažil obtočiť okolo slovenského brankára. Neúspešne.

Zverenci trénera Ramsayho boli pod tlakom. Za úvodných sedem minút druhej tretiny Slováci vyslali na Taylora jednu strelu. V 28. minúte sa to zmenilo, na obrannej modrej čiare získal puk Pospíšil, dostal sa do nájazdu, ale strelou golfákom neprestrelil bieloruského brankára.

Na začiatku 31. minúty ohrozil Taylora Lantoši, ktorý vložil hokejku do prihrávky Ružičku, ale Taylor zastavil puk pravým betónom. O minútu neskôr sa predieral do útočného pásma Šarangovič, fauloval ho Daňo a Bielorusi hrali presilovú hru.

Bieloruskí hokejisti vyhrali vhadzovanie a pripravovali si šancu na skórovanie. Z medzikružia strieľal Bailen, ale netrafil bránu. Pri súboji o voľný puk Stas zlomil hokejku slovenskému hráčovi a rozhodcovia ho poslali na trestnú lavicu. Hralo sa 4 na 4.

Zverenci trénera Ramsayho sa dostali do šance v 34. minúte, Pospíšil našiel voľného Hudáčka, ale Taylor nepustil puk za svoj chrbát. O minútu neskôr Čerešňák poslal prihrávku cez pol ihriska, k puku sa dostal Hrivík, ale ani on neprekonal bieloruského brankára.

Slováci dohrávali presilovú hru, trvala 41 sekúnd. Marinčin získal puk na modrej čiare, dostal sa s ním až do medzikružia a vystrelil na Taylora. Puk sa odrazil na hokejku Jaroša, jeho strelu schoval bieloruský brankár v náručí a Bielorusi sa ubránili. Do šatní sa išlo za nerozhodného stavu.

Slováci ustáli tlak súpera, do prázdnej brány skóroval Hudáček

Slováci zvládli úvodné sekundy tretej tretiny. Hneď v úvodnej minúte sa do šancí dostali Hrivík a Jurčo, ale obrana Bieloruska pomohla brankárovi, Taylor nemusel zasahovať. O dve minúty neskôr Pospíšil hľadal Lantošiho pri prečíslení 3 na 1, ale prihrávka neprešla.

Tlak slovenského tímu zabrzdil faul Studeniča v 44. minúte, ktorý podrazil súpera za Taylorovou bránou. Bieloruskí hokejisti ohrozili Konráda už po 17 sekundách, Šarangovič strieľal do hrude slovenského brankára. Ten istý hráč sa dostal do zakončenia ešte dvakrát, ale Konrád podržal slovenský tím.

FOTO TASR – Martin Baumann

Zverenci trénera Ramsayho sa ubránili. Na konci 46. minúty vyskúšal pozornosť Taylora Hudáček, jeho strelu k ľavej tyčke bieloruský brankár vyrazil. O 60 sekúnd neskôr sa ku strele dostal Ružička, ale ani on neprekonal bieloruského brankára.

V 47. minúte sa zrazili Komarov a Gríger, slovenský útočník ležal na ľade, ale na striedačku odišiel po vlastných nohách. Obaja hráči pokračovali v zápase. Na začiatku 51. minúty najskôr Lantoši preveril pozornosť bieloruského brankára, po ňom strieľal aj Jaroš. Neúspešne.

Blízko ku gólu bol Hudáček v 54. minúte, ale Šarangovič ho vyrušil pri zakončení a slovenskému útočníkovi ušiel puk do rohu ihriska. Na opačnej strane vytiahol dôležitý zákrok Konrád, Prince sa dostal k puku v medzikruží a posielal ho na bránu, ale slovenský brankár vystrčil betón.

Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času Taylor opustil bieloruskú bránu a na ľad vyskočil šiesty hráč, ale k puku sa dostal Hudáček, ktorý trafil prázdnu bránu súpera. Bielorusi odvolali brankára ešte raz, ale viac gólov už v zápase nepadlo. Slováci zvíťazili 2:1 a budú hrať v Pekingu.

„Prežívame perfektné emócie, užívame si to. Na štadióne bola dobrá atmosféra. Oni museli, takže tlačili, my sme hrali s rozumom. Vďaka Konrádovi sme to udržali. Cítili sme tlak. Vždy keď príde toľko ľudí, tak je tlak. Dali sme do toho všetko a sme radi, že to takto dopadlo. Boli sme parádna partia. Každým rokom sa to zlepšuje, si myslím,“ povedal po zápase Libor Hudáček, autor víťazného gólu.

„Super pocit. Chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí prišli na štadión. Sme radi, že sme to zvládli, a tešíme sa na olympiádu. V druhej tretine nás trošku zatlačili, trošku sme znervózneli, ale zahrali sme si to, čo sme si povedali, a sme tam. Craig a všetci okolo neho urobili skvelú prácu za tie roky, čo tu bol,“ skonštatoval po zápase Peter Cehlárik, autor prvého slovenského gólu.

„Vyhrali sme dôležitý zápas pre Slovensko, dostali sme sa na olympiádu, užívame si to. Dlho som nevidel Bielorusov hrať tak dobre. Prvú tretinu sme boli lepší, druhú tretinu boli oni o niečo lepší. V tretej tretine to bol boj na jednej aj druhej strane. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Nervozita tu bola celý deň, bolo to cítiť aj počas zápasu. Libor asi dospel. Bol pre nás veľmi dôležitý hráč. Celkovo jeho prejav, ako vie kombinovať so spoluhráčmi,“ povedal Ján Pardavý, asistent trénera.

olympijská kvalifikácia – skupina D

Slovensko – Bielorusko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 5. Cehlárik (Hrivík), 58. Hudáček (Studenič) – 22. Šarangovič. Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) – Ondráček (ČR), Zunde (Lot.), vylúčenia: 8:7 na 2 min, navyše Sapego 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 7105 divákov (vypredané).

Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Čerešňák (A), Gernát, Grman, Kňažko, Nemec, Ďaloga – Jurčo, Hrivík (C), Cehlárik (A) – Lantoši, Ružička, Pospíšil – Daňo, Studenič, Hudáček – Gríger, Roman, Slafkovský

Bielorusko: Taylor – Bailen (A), Sapego, Solovyov, Lisovets, Gotovets, Koljačonok, Korobov, Jerjomenko – Šarangovič (C), Komarov, Stas (A) – Platt, Pare, Prince – Protas, Kodola, Buinitski – Demkov, Pavlovič, Usov

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hokej

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie