Denník N

Starý otec a antisemitizmus

Zuzana Kumanová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Kumanová. Foto N – Tomáš Benedikovič

To, čo sa stalo Zuzane Kumanovej, nie je militantná protirómskosť. Nie je to nič drsné, len „jemná ignorancia“ a tichý cynizmus.

Autor je psychiater

V januári 1938 si starý otec privolal poštára, ktorý mu do cukrárne doručoval noviny, a povedal mu, že od 1. februára ruší predplatné jedného denníka pre články, ktoré drsne útočia na židov.

Poštár prikývol, no na odchode si zamrmlal: „Pán majster, nieže to raz obanujete.“ Pomocník Tibor sa ho zasa spýtal, prečo to robí. „Hostia si tie články ani nevšimli. Tie články beztak neútočili na vás, pán majster,“ povedal. Starý otec mu vraj odpovedal, že krajina, v ktorej si antisemitizmus okrem židov nikto nevšimne, má veľký problém.

Na tento príbeh som si spomenul, keď som si v novinách prečítal, že bola odvolaná štátna tajomníčka ministerstva kultúry. V podstate nejde o nič zvláštne, lebo takéto výmeny sú v politike bežné. Samotná odvolaná osoba neurobila cirkus, len ticho poznamenala, že bola prvou rómskou štátnou tajomníčkou na Slovensku za uplynulých tridsať rokov.

Reč je totiž o známej etnografke Zuzane Kumanovej, ktorú už roky poznám. Neraz som sa s ňou zhováral a naučil som sa od nej veľa dôležitých vecí o Rómoch. Viem aj to, že v uplynulých rokoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie