Denník N

Chýbajúci koncept, tmavé farby či priveľa doplnkov. Týmto ôsmim chybám sa pri zariaďovaní bývania radšej vyhnite

Vyhnite sa bezhlavému nákupu doplnkov a najskôr si ujasnite, ako by mal váš domov vyzerať. Foto – Muuto
Vyhnite sa bezhlavému nákupu doplnkov a najskôr si ujasnite, ako by mal váš domov vyzerať. Foto – Muuto

Aj výber zbytočne veľkej sedačky môže pokaziť dobrý pocit z priestoru. Ešte predtým, ako sa pustíte do rekonštrukcie, si ujasnite, čo chcete, a stanovte si aspoň orientačný rozpočet. 

Rekonštrukcia bývania či zariaďovanie nového domova spravidla nepatria k najjednoduchším obdobiam v živote človeka. Aby ste sa vyhli sklamaniam a frustrácii z nesprávnych rozhodnutí, pomôcť na začiatok môže neopakovať chyby, ktoré už urobilo množstvo ľudí pred vami.

S architektkou Luciou Mészárovou a interiérovou dizajnérkou Lindou Povolnou sme sa porozprávali o tom, ktoré chyby opakujú ľudia pri zariaďovaní najčastejšie a ako im predchádzať.

1. Absencia konceptu 

Rekonštrukcia či zariaďovanie nového domova v mnohých domácnostiach vyzerá často tak, že sa začnú nakupovať nové zariaďovacie prvky bez toho, aby mal človek presnú predstavu, čo chce v priestore docieliť. V praxi sa potom stáva, že spolu neladia, či už svojím štýlom, alebo farebnosťou.

„Ešte predtým, ako začnete čokoľvek zháňať, zadefinujte si štýl, farby a materiály, ktoré chcete použiť, a utvrďte sa, že spolu harmonizujú. Iba v takom interiéri vám potom bude dobre, bude spĺňať vaše predstavy a zároveň sa vyhnete nepremysleným nákupom,“ radí Linda Povolná, interiérová dizajnérka z Bonami.

Ako prvý krok preto odporúča vytvoriť si jednoduchý moodboard, teda nástenku, ktorej súčasťou môžu byť farby, materiály, konkrétne kusy nábytku aj fotky inšpiratívnych interiérov. Rôzne nástroje na ich vytváranie nájdete k dispozícii online.

Na začiatku rekonštrukcie môže byť aj takýto jednoduchý moodboard. Foto – Bonami

Architektka Lucia Mészárová, ktorá vedie školu interiérového dizajnu Design Academy, odporúča v tejto fáze obrátiť sa na odborníkov aj v prípade, že si neplánujete dať architektom či interiérovým dizajnérom navrhnúť celý projekt. Väčšina z nich ponúka aj konzultácie, v rámci ktorých môžete prejsť vaše nápady a vyhnúť sa tak možným komplikáciám.

„Skúsený architekt alebo dizajnér vám prinesie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie