Denník N

Sagan na tlačovke povedal všetko a nič, pred nedeľnými pretekmi nevidí favoritov

„Je to len strata času,“ odpovedal líder slovenskej výpravy na MS v cyklistike na výzvu novinárov menovať najväčších konkurentov.

V nedeľňajšie popoludnie bude opäť hájiť slovenské farby cyklista Peter Sagan. Tentoraz aj skutočne. Oblečie si dres slovenskej reprezentácie a spoločne s bratom Jurajom a Michaelom Kolářom sa v americkom Richmonde pokúsia vybojovať majstrovský vavrín.

„Nezáleží na tom, čo si myslím alebo ako to celé vidím. Je to len strata času. Každý rok sú majstrovské preteky iné, ostatné dva – tri roky neboli pred nimi nijakí favoriti. Ani teraz sa nedá o nich vopred hovoriť,“ povedal Peter Sagan na piatkovej tlačovej konferencii.

Sagan nechcel špekulovať ani o poveternostných podmienkach. „Môžeme sa baviť o desiatich možných scenároch, ako by to mohlo dopadnúť, ale aký to má význam? Každý vám takto odpovie. Dážď? Prší všetkým rovnako,“ podpichol novinárov.

„Na okruhu budú oddychové pasáže hneď po štarte, ale posledných päť kilometrov bude veľmi náročných. Pripomína mi to preteky Okolo Flámska. Áno, stúpania sú krátke, ale s kockami – to bude technicky veľmi náročné. A záver je mimoriadne ťažký,“ opísal Sagan trať. „Budú to skvelé majstrovské preteky,“ dodal.

Sagan: Nemáme dostatočný počet ľudí

Sagana mrzí hlavne fakt, že slovenská výprava je v kategórii elite chudobná na počet členov – s nástrahami pretekov si musia poradiť len traja jazdci. „Je to ako každý rok. My Slováci nemáme k dispozícii dostatočný počet ľudí, aby sme vytvárali tempo v týchto pretekoch.“

Receptom na úspech slovenskej trojice bude súdržnosť. „Základ je držať sa blízko pri sebe a keď sa náhodou vyskytne nejaký problém, ako napríklad potrebná výmena kolesa či bicykla, treba ho rýchlo vyriešiť. A keďže sa preteky pôjdu aj na dlažobných kockách, technické problémy sa určite vyskytnú.“

„A čo sa týka taktiky, treba sa držať čo najviac vpredu. To je všetko, čo môžeme robiť. Uvidí sa v nedeľu,“ uzavrel.

Vie si poradiť aj sám

Úspešnejšieho z bratov Saganovcov čaká v Richmonde tradičný boj – Tourminator vs. svet. Pomocný dvojzáprah tak bude musieť siahnuť na dno síl, aby štvornásobnému víťazovi zeleného trička na Tour de France pripravili pred cieľom čo možno najvýhodnejšiu pozíciu.

„Verím, že Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko pre to, aby bol Peter v závere na popredných miestach. Ak sa im to podarí, už bude iba na Petrovi, ako sa s ponúknutou šancou popasuje. Veľakrát už dokázal, že v závere si vie poradiť aj sám.

Zároveň však netreba zabúdať na to, že tam bude mnoho jazdcov, ktorí urobia všetko pre to, aby Petrovi túžbu po dúhovom drese, prípadne pódiovom umiestnení, prekazili,“ povedal na tlačovej konferencii pred odletom do Spojených štátov reprezentačný tréner Ján Valach.

Jeho slová potvrdil pre denník Pravda aj Peter Velits, ktorý do Richmondu tentoraz necestoval. Sagan môže podľa jazdca BMC zopakovať solídne umiestnenie, a možno aj vystúpiť na najvyšší stupienok. „Určite patrí do širšieho okruhu favoritov. V posledných rokoch je vždy medzi nimi a ani tentoraz to nebude inak. Má šancu. Skôr či neskôr mu to vyjde. Možno už tento rok, uvidíme.“

Preteky kategórie elite sa začínajú od 15:00 h SELČ a skončia sa po absolvovaní 259 km približne o 21:40 nášho času.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie