Denník N

Stredoškolák: Po očkovaní so mnou niektorí priatelia prestali hovoriť, tvrdili, že nikdy nebudem mať deti

Kristián Krivda. Foto - N
Kristián Krivda. Foto – N

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok podporil skupinu aktívnych stredoškolákov a stredoškoláčok, ktorí sa rozhodli robiť na školách osvetu o očkovaní. Chcú na školy dostať tisícky letákov s informáciami o prínosoch a rizikách očkovania a spojiť 300 dobrovoľníkov zo stredných škôl, ktorí budú o vakcínach proti koronavírusu diskutovať so svojimi rovesníkmi.

Iniciatívu Študenti študentom o očkovaní vytvorila Aliancia stredoškolákov a premiér ju podporí aj finančne. Prezident Aliancie stredoškolákov Kristián Krivda v rozhovore hovorí o tom, koľko bude iniciatíva stáť, ako s touto myšlienkou nepochodili u ministra školstva, ako vníma nezaočkovaných učiteľov a ako sa mu podarilo váhajúcich priateľov presvedčiť, aby sa dali zaočkovať.

Ste zaočkovaný?

Áno.

Prečo ste sa dali zaočkovať?

Lebo chcem chrániť svojich blízkych aj sám seba. Počúvam odborníkov, dôverujem lekárom a sám sa chystám študovať medicínu. Ak odborníci hovoria, že jedinou cestou, ako zvládnuť pandémiu, je očkovanie, tak sa rád dám zaočkovať.

Nemali ste pochybnosti, či sa dať zaočkovať?

Samozrejme, mal som pochybnosti.

Z čoho ste mali obavy?

Najviac z toho, ako zareagujú niektorí moji blízki a priatelia, ktorí sú proti očkovaniu. Pochádzam z Oravy, kde sa málokto očkuje a ľahko sa tam šíria hoaxy a dezinformácie. Bál som sa reakcie blízkeho okolia.

Akej reakcie ste sa báli?

Stretol som sa s opovrhovaním aj s odmietnutím. Niektorí so mnou aj prestali hovoriť, lebo som sa dal zaočkovať. Až potom som si uvedomil, že to neboli praví priatelia.

Ako to vyzeralo, keď s vami prestali hovoriť?

Pár kamarátom som povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Očkovanie proti koronavírusu

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie