Denník N

Kaliňák ho presvedčil, aby ostal v polícii. Kovařík končí, keď vyšetrovatelia odkrývajú chobotnicu Smeru

Peter Kovařík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Kovařík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Kovařík po roku končí na čele policajného zboru, pretože ako obvinený nepovažuje za vhodné pokračovať. Vo vysokých funkciách bol za vlády Ivety Radičovej aj Roberta Fica.

Rozviazané ruky pre policajných vyšetrovateľov sa stali akýmsi symbolom „zmeny“, s ktorou vlani v marci nastupovala vláda Igora Matoviča (OĽaNO). Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zvykol opakovať, ako policajtom nemieni do ničoho zasahovať, a do čela polície si vybral práve Petra Kovaříka.

Ten v utorok popoludní oznámil, že v polícii k 15. septembru končí, pretože si nevie predstaviť svoje fungovanie na poste policajného prezidenta po tom, čo je obvinený.

Minister Mikulec to vzápätí akceptoval. „Vnímam toto rozhodnutie ako skutočné štátnicke gesto a vážim si Petra Kovaříka aj ako prezidenta Policajného zboru, aj ako človeka. Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové,“ napísal minister v tlačovom vyhlásení.

Kovaříka obvinili v súvislosti s akciou Úradu inšpekčnej služby, ktorá koncom júla chcela zadržať kajúcnikov stíhaných za krivé výpovede. Odchádzajúci policajný prezident podľa obvinenia nemal právomoc prerušiť nasadenie kukláčov v tejto akcii.

„Mal som oprávnenie to spraviť. Ja si svoju pravdu obhájim,“ vyhlásil v stredu Kovařík. Trvá na tom, že neoprávnene čelí obvineniu a je odhodlaný sa brániť do konca. „Budem bojovať aj pred súdom, ak to tak ďaleko zájde.“

Priznal, že sa rozhodol z funkcie odísť aj pre obavu, že by mohol skončiť v kolúznej väzbe. „Nemienim špekulovať, či by ma niekto chcel strčiť do väzby,“ dodal.

Prečítajte si príbeh kariéry Petra Kovaříka v polícii a to, čo viedlo k tomu, že sa dnes vzdal funkcie prezidenta.

Tlak narastal, ako išiel po mocných

„Vidíme do vecí, ktoré sa dejú v politike, viac ako bežní ľudia. Často poznáme aj pozadie jednotlivých prípadov, takže o politikoch si nerobím ilúzie. Aj preto je dôležité, aby sme mali pri vyšetrovaní voľné ruky,“ povedal časopisu .týždeň v roku 2011 Peter Kovařík, keď sa za vlády Ivety Radičovej stal riaditeľom Úradu boja proti korupcii.

Neskôr sa stal protikorupčným bojovníkom aj na úrade vlády, kam sa v júni 2017 dostal za premiéra Roberta Fica (Smer) a zotrval aj za čias jeho nástupcu Petra Pellegriniho (vtedy Smer, v súčasnosti Hlas).

Policajný zbor pod vedením Kovaříka začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Kovařík

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie