Denník N

Syn sa vzdáva, keď v niečom nie je najlepší. Poradkyňa vraví, ako viesť deti k vytrvalosti

Ilustračné foto – Unsplash/Jackson Simmer
Ilustračné foto – Unsplash/Jackson Simmer

Píše certifikovaná rodičovská poradkyňa Meghan Leahyová, článok zverejňujeme so súhlasom Washington Post, kde vedie poradňu o rodičovstve

Otázka:

Už dlhšie ma trápi správanie môjho deväťročného syna. Vždy, keď začne s niečím novým – či už je to futbal, plávanie, skejtovanie, umenie –, predstavuje si, že v tej aktivite bude najlepší. Všíma si, komu sa darí najviac, a myslí si, že jemu to pôjde ešte lepšie.

Keďže nie každý dokáže to, čo Lionel Messi alebo Usain Bolt, začne byť zo seba sklamaný a aktivite sa už venovať nechce. Občas z toho viní všetkých naokolo – tréner je hrozný, spoluhráči sú nanič a podobne.

Chcela by som, aby skúšal rôzne aktivity a zabával sa, no zdá sa, že ho to baví, iba pokiaľ má šancu zvíťaziť. Je vyčerpávajúce sledovať ho, ako to skúša stále dookola. A nie je to tým, že by robil priveľa aktivít naraz – zvyčajne nasledujú jedna po druhej, raz-dvakrát do týždňa s pauzami. Rovnaký priebeh sa však opakuje už niekoľko rokov.

Neviem, ako ho mám naučiť vytrvalosti a aby sa tešil, že je s inými deťmi a učí sa nové veci namiesto toho, aby sa snažil stať novým Federerom.

Odpoveď:

Nie ste jediná s dieťaťom, ktoré sa ľahko vzdáva – dostávam mnoho listov s podobnými otázkami. Najprv sa pozrime na to, ako deväťročné deti vyzerajú, a tým myslím ich vývin.

U deväťročných sa práve výrazne formuje osobnosť a porovnávať ich navzájom, hoci sú v rovnakom veku, je nezmysel. Zatiaľ čo je jedno dieťa viac nezávislé a nadšené, iné môže byť utiahnuté alebo introvertné. Typické deti v tomto veku sa ľahko nadchnú a potom rýchlo presunú k niečomu novému, alebo chcú obsesívne skúšať nejakú aktivitu, až kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie