Denník N

Právo na nevedomosť

Spor o očkovanie u nás prerástol do výsostne politického problému, v ktorom ide o budúcu zhodu na tom, čo sú to ľudské práva a slobody.

„Zlo vo svete takmer vždy pochádza z nevedomosti a dobrá vôľa, ak nie je osvietená, môže spôsobiť rovnaké škody ako zlá,“ napísal Albert Camus v roku 1947 v románe Mor. A dodal: „Ľudia sú častejšie dobrí než zlí, to však v skutočnosti nie je problém. Tým je to, že sú viac či menej ignoranti a najpríťažlivejšie na hriechu nevedomosti je istota ignoranta, že všetko vie.“

Posledné tri mesiace som počúval ľudí v zapadnutej časti Gemera. Väčšinou boli dobrí a mali aj dobrú vôľu, ale tá istá väčšina odmietala očkovanie proti covidu-19. Ich argumenty pochádzali z nevedomosti, ktorej sa tak desil Camus. Nepokúšal som sa ich presviedčať, len raz som poznamenal, že by mohli počúvať aspoň pápeža, ktorý hovorí, že očkovanie je aktom lásky k blížnemu. Odpoveďou bolo, že pápež tomu buď nerozumie, alebo je na stolec dosadený slobodomurármi.

Najviac ma však prekvapil ich vypätý individualizmus, ktorý je v našej tradične konformnej spoločnosti novinkou. Prekvapilo ma, s akou nástojčivosťou trvali na svojom práve sami rozhodovať o svojom živote a o svojom tele bez ohľadu na spoločnosť. Ja, ktorý som si o sebe vždy myslel, že moja posadnutosť osobnou slobodou ma prirodzene vytláča na okraj spoločnosti, som bol v porovnaní s nimi vzorom konformistu.

Títo dobrí ľudia s dobrou vôľou majú silný pocit, že vláda na nich neprimerane tlačí, aby sa dali očkovať, aby teda urobili niečo, z čoho majú strach. Nechodia protestovať, ale nemajú k takému kroku ďaleko. Obávam sa však, že ak aj v minulosti volili demokratické strany, tentoraz dajú svoj hlas populistom, lebo o nich si myslia, že bránia ich právo na slobodu.

Nesúrodý dav

Chaos v mysliach a nevedomosť nie je slovenská výnimka z európskeho pravidla. V celej Európe protestujú ľudia proti očkovaniu a obmedzeniam pre nezaočkovaných. Sú to často voliči krajnej pravice aj krajnej ľavice, sú medzi nimi hipíci aj fašisti. Je to politicky nesúrodý dav ľudí, ktorých však spája odpor k demokratickému politickému systému.

Paradoxom je, že títo ľudia volia obvykle strany so sklonom k diktatúre, ktorá potláča slobodu jednotlivcov, ale ich hlavným argumentom pri protestoch je právo na ich osobnú slobodu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie