Denník N

Oddelené spálne nemusia značiť koniec vzťahu, vášmu zdraviu môžu dokonca prospieť

Ilustračné foto – Unsplash/Ashley Byrd
Ilustračné foto – Unsplash/Ashley Byrd

Píše Daryl Austin, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď ide o spánok, nezáleží len na kvantite, ale aj jeho kvalite. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb viac než tretina Američanov nespí dostatočných sedem hodín denne, ešte menej z nich má dobrý spánok. A dôvodom, prečo to tak je, môže byť osoba, ktorá leží vedľa vás.

Aj keď je pre niektorých spanie vedľa partnera posvätné – a pokiaľ sa tak nedeje, znamená to pre niektorých problémy vo vzťahu –, iní túžia vychutnať si lepší spánok a odpočinúť si.

„Málo vecí ovplyvňuje kvalitu spánku tak ako prostredie, v ktorom spíte,“ hovorí profesor medicíny z Yaleovej univerzity Meir Kryger. „Súvisí s tým aj to, kto spí vedľa vás a ako vám spánok vedľa toho druhého vyhovuje.“

Problém je, že mnohí z nás podľa Krygera trpia rôznymi spánkovými poruchami, akými sú napríklad námesačnosť, nepokojný spánok, zástavy dýchania alebo musia v noci chodiť pričasto na toaletu.

K tomuto pridajte partnera, ktorý má podobné problémy, často mení polohu, strháva prikrývku alebo má úplne iný spánkový režim. Všetko z toho môže byť dôvodom, prečo je váš bezproblémový spánok v nedohľadne.

Zlepšený sexuálny život

Spánková nekompatibilita je podľa Erica Marlowa Garrisona, certifikovaného sexuálneho poradcu a predsedu Americkej asociácie sexuálnych terapeutov, hlavným dôvodom, prečo je zástancom oddelených

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie