Denník N

Nemôžeme povedať nie. Horskí záchranári zasahujú aj celé dni, jednu zranenú znášalo šesťdesiat ľudí (+ fotogaléria)

Koláž N. Foto - archív HZS
Koláž N. Foto – archív HZS

Na rozdiel od iných záchranných zložiek sú počas akcie ponechaní sami na seba a na to, čo si so sebou ponesú. Do hôr so sebou každý nesie aj dvadsaťkilový batoh. Napriek tomu mnohí neopúšťajú svoje povolanie ani roky po nároku na dôchodok. Prácu by im uľahčil vlastný vrtuľník a viac príležitostí na regeneráciu bezprostredne po zásahu.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Poprade a v Tatrách.

Za oknami stanice horskej záchrannej služby v Starom Smokovci prší. „Štatisticky by dnešný deň mohol byť pokojný. Keď je škaredé počasie už od rána, ľudia na túru väčšinou nejdú,” vraví Miroslav Živčák, náčelník horskej služby vo Vysokých Tatrách.

„Horšie je, keď je ráno pekne a potom prídu letné búrky z horúčav. Zastihnú ich hore na hrebeňoch v ťažkom teréne,” vraví a spomína na najhoršiu búrku vo Vysokých Tatrách, na akú si pamätá. „Posledná veľká tragédia bola pred dvoma rokmi na poľskej strane na Giewonte, kde je obrovský kovový kríž. Po búrke tam zahynulo päť ľudí a stodesať bolo zranených. Točilo sa tam v kuse päť vrtuľníkov, celý vrch bol posiaty desiatkami tiel. Vyzeralo to ako na fronte.”

„Na našej strane sme mali len jedného mŕtveho v Západných Tatrách. Blesk neudrel priamo doňho, ale zasiahla ho tlaková vlna, ktorá ho odhodila a zomrel pri páde,” dodáva s tým, že zásahy bleskom sú každoročná záležitosť.

„Tento rok sú búrky oveľa intenzívnejšie, či už ide o smršte, vietor, blesky, alebo výdatnosť zrážok. Naberá to na intenzite.” Potvrdzuje tak trend, o ktorom hovoria aj meteorológovia – klimatická kríza zosilňuje búrky. Dotkne sa to aj turistov na horách a záchranárov.

V tomto článku sa ďalej dozviete:

  • či majú búrky vo Vysokých Tatrách stúpajúcu tendenciu;
  • ako si najlepšie s pomocou mobilu privolať v horách pomoc;
  • čo je pravda na poverách o českých turistoch;
  • čo musí človek zvládnuť, aby sa stal horským záchranárom
  • a prečo vrtuľník nie vždy príde po zraneného, hoci je vo Vysokých Tatrách pekne.

Lyžiari, nepripravení turisti aj horolezci samotári

Úspešnosť Horskej záchrannej služby sa meria najmä počtom zachránených životov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Turistika a outdoor

Slovensko

Teraz najčítanejšie