Denník N

Bol v reklamách aj na pive, potom rozplakal trénera. Príbeh ikony slovinského futbalu

Slovinsko azda nikdy nemalo lepšieho hráča ako Zlatka Zahoviča. Krajinu priviedol na prvé dva turnaje v ére samostatnosti: na Euro 2000 aj MS 2002. Diváci ho zbožňovali, v drese Slovinska strelil 35 gólov. Nikomu v histórii sa nepodarilo viac.

Zahovič stál pri najväčších úspechoch slovinského futbalu, ale zároveň aj rozplakal reprezentačného trénera Srečka Katanca.

Katanec, jedna z hviezd Sampdorie Janov pri výhre posledného „scudetta“ pred tridsiatimi rokmi, sa na MS 2002 v Južnej Kórei a Japonsku dostal so Zahovičom do legendárnej hádky. Zahovič pre ňu odišiel z turnaja hneď po prvom zápase a Slovinsko vypadlo. V troch zápasoch nezískalo ani bod a dalo len dva góly.

Zahovič mal dlhé vlasy a skvelú ľavačku a v slovinskom tíme vynikal. „Bola to jediná ozajstná hviezda v tej generácii,“ spomína Miran Zore, novinár portálu Nogomania.

„Bol lídrom šatne a veľmi dôležitý pre tímového ducha. Organizoval večere pre spoluhráčov, hrali spolu karty. Mal peniaze a vplyv, bol hviezdou. Každý k nemu vzhliadal a chcel byť ako on. Hádka s Katancom takmer zničila celý tím,“ povedal v rozhovore pre Denník N.

Slovinsko sa síce prebojovalo aj na MS 2010 (v kvalifikácii skončilo druhé za Slovenskom), ale ikonu ako Zahovič už nemalo.

Zahovič bol nielen skvelým futbalistom, ale aj zaujímavou a kontroverznou osobnosťou. Brankár Atlética Madrid Jan Oblak či záložník Atalanty Josip Iličić sa neskôr stali hviezdami európskeho futbalu, ale Zahovič vynikal charizmou.

„Nemôžeme ho s nimi porovnávať, Oblak a Iličić sú tichí,“ myslí si Zore. „Zahovič dal dôležité góly v kvalifikácii, nikdy sa nebál hovoriť, zobrať si loptu, vystreliť. Nebol ako moderný typ hráča, ktorý odohral 60 zápasov ročne. Oblak a Iličić sú skvelí, ale nepamätám si pri nich veľa dôležitých zápasov v reprezentácii. Na Zahovičove góly si presne pamätám aj po dvadsiatich rokoch. Vtedy mal každý v Slovinsku jeho dres, dnes Oblak či Iličić nie sú až takí populárni.“

Zore mal vtedy pätnásť rokov a spomína si, že v Slovinsku vznikla okolo Zahoviča mánia. Podľa neho sa podobá na súčasnú popularitu Luku Dončića, basketbalistu Dallasu Mavericks: „Mali sme pivové fľaše so Zahovičovou fotkou, bol v televíznych reklamách. Aj po hádke s Katancom zostal populárny. Nie je to ľahká povaha, ale unikátny typ osobnosti. Bol však fantastickým futbalistom.“

„Je to nočný typ človeka. Chodil na veľa party, ale jeho tajomstvo bolo v kvapkách do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie