Denník N

Kollár hovorí o nezákonnom väznení Pčolinského a hrozí aj odchodom z koalície (+ video)

Hnutie Sme rodina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hnutie Sme rodina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličné strany OĽaNO, SaS a Za ľudí žiadajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby vysvetľoval rušenie obvinení.

Utorkové rozhodnutia generálnej prokuratúry, že zbaví obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského aj bývalého spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka, vyvolalo v koalícii rozpaky. Kým OĽaNO, SaS aj Za ľudí vyzývajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby tieto kroky vysvetlil, Sme rodina hrozí, že keď sa prípad Pčolinský zopakuje, odídu z vlády.

Predseda Sme rodina Boris Kollár hovoril o prepustení Vladimíra Pčolinského „z nezákonného väzenia“. Tvrdil, že sú tu jasné dôkazy o manipulovaní výpovedí svedkov a v tomto prípade „boli porušené všetky možné zákony“.

Na tlačovke hnutia boli aj advokáti Vladimíra Pčolinského. Obhajca Ondrej Urban hovoril, že prokuratúra našla v jeho kauze 17 hrubých porušení trestného poriadku a 11 porušení trestného zákona.

Bývalého riaditeľa SIS obhajoval aj minister práce Milan Krajniak. V prípade Pčolinského išlo podľa neho o intrigánske zákulisné hry. „Takéto nezákonnosti nemôžu pokračovať ďalej.“

Pokiaľ sa zopakujú podobné prípady ako obvinenie Pčolinského, Sme rodina by mohla odísť z koalície, hovorí Boris Kollár. Pri ďalších otázkach Krajniak a Kollár vysvetľovali, že tým myslia vyšetrovanie postavené na zmanipulovaných výpovediach.

„Vážne chceme zľahčovať to, že niekto za tejto vlády manipuluje spravodlivosť?“ pýtal sa podpredseda Sme rodina Milan Krajniak. „Na tom sa nechceme podieľať. Nech potom ľudia rozhodnú vo voľbách, ako chcú ďalej pokračovať,“ povedal minister práce.

Predseda hnutia Kollár však zároveň povedal, že Pčolinský sa určite nevráti do funkcie riaditeľa SIS.

Video: Celá tlačová beseda Sme rodina (autorka: Michaela Barcíková)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Sme rodina

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie