Denník N

Psychologička Hincová: Ak chceme rodičov presvedčiť, že inklúzia je dobrá cesta, mali by sme znížiť počet detí v triedach

Viera Hincová. Foto - archív V. H.
Viera Hincová. Foto – archív V. H.

Odlišné fungovanie mozgu ľudí s Aspergerovým syndrómom (AS) neznamená automaticky nižší intelekt. Naopak, v mnohých prípadoch ide o nadpriemerne inteligentné osoby. Kľúčom k pochopeniu aspergerov je vhodne zvolený spôsob práce s nimi. „Sú ako lakmusové papieriky. Keďže prijímajú a spracovávajú podnety a informácie inak ako bežné deti, prejaví sa na nich všetko, čo nefunguje,“ hovorí psychologička, lektorka, blogerka a autorka podcastu o deťoch s poruchami autistického spektra Deti bez návodu Viera Hincová.

V rozhovore okrem iného vysvetľuje koncept inklúzie a ako by mohol fungovať v praxi. „Predstava inklúzie je zatiaľ veľmi abstraktná,“ hovorí. „Myslím, že konkrétny krok, ako je zavedenie počtu maximálne pätnásť detí v triede, by všetkých rodičov presvedčil, že inklúzia je dobrá cesta. Pochopili by, že to prinesie benefit každému jednému dieťaťu a nielen deťom so špeciálnymi potrebami.“

Hlavným cieľom projektu Inklúzia krok za krokom, na ktorom momentálne pracujete v rámci občiansko-vzdelávacieho združenia A-Centrum, je inklúzia v školskom prostredí. Čo si máme pod tým predstaviť?

Inklúzia znamená nesnažiť sa prispôsobiť človeka systému, ale systém človeku, nech už má akékoľvek potreby. Ide o to, aby sa každý mohol rozvíjať v maximálnej možnej miere. Cieľom je nepozerať na ľudí cez diagnózy. Diagnóza je v tomto sekundárna. Vychádzame v ústrety potrebám ľudí, pozeráme na to, čo každý jedinec aktuálne potrebuje.

Inklúzia je nepostaviť pred človeka bariéru, lebo nemá dostatočnú výkonnosť či pozornosť. Naopak, vytvoríme mu možnosť rozvíjať sa vlastným tempom bez toho, aby bol vystavovaný zbytočnému stresu.

Projekt odštartoval už v roku 2017 a zameriava sa predovšetkým na potreby detí s Aspergerovým syndrómom a poruchami autistického spektra. Ako sa to celé začalo?

Náš prvý projekt sa volal Cesty k inklúzii a robili sme v ňom dotazníky s mladými aspergermi o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rozhovory

Školstvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie