Denník N

V Košiciach sa chcú zastať Ústavného súdu: Nemohli sme zostať ticho, aj keď Fico a Mazurek budú v presile

Ján Gálik. Foto – Maja Bodnárová/CIKE
Ján Gálik. Foto – Maja Bodnárová/CIKE

Chýba tu hlas zdravého rozumu, chceme vyvážiť to, čo budú v centre Košíc hovoriť extrémisti, hovorí Ján Gálik.

Na Hlavnej ulici v Košiciach budú v stredu, na Deň Ústavy SR, až tri verejné zhromaždenia. Smer to svoje oznámil na 16. hodinu pri Immaculate v centre mesta. Ľudí však pozýva pred Ústavný súd, hoci košický magistrát stranu upozornil, že sto metrov okolo súdu je zhromaždenie v rozpore so zákonom.

Hnutie Republika, odídenci z ĽSNS Mariána Kotlebu, zvoláva ľudí na protivládny protest na 15. hodinu k Dolnej bráne.

V rovnakom čase komunita Otvorené Košice organizuje zhromaždenie nazvané Ústavný súd si nedáme medzi seminárnym kostolom a hotelom Ambassador. Ak by bola akcia Smeru priamo pri Ústavnom súde, tak táto akcia sa dostane medzi protesty Smeru a Republiky. Otvorené Košice sú neformálna iniciatíva, ktorá v minulosti podobne reagovala napríklad na pochody neonacistov alebo iné prejavy extrémizmu.

Ján Gálik, jeden zo zakladateľov komunity, stál aj na čele košickej iniciatívy Za slušné Slovensko, ale hovorí, že okrem pár ľudí, ktorí sa vyskytli a pomáhali v oboch skupinách aktivistov, ináč nie sú prepojené. V rozhovore hovorí o tom, prečo teraz organizujú akciu na Deň Ústavy SR.

Prečo takto na poslednú chvíľu organizujete zhromaždenie na Hlavnej ulici? Bola to reakcia na zhromaždenia Smeru a Republiky?

Samozrejme, je to reakcia na nich. Ohlásili sme to na poslednú chvíľu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie