Denník N

„Ostatní behajú a užívajú si. Je to divočina, ale baví nás to…“

Foto - Tabook - Festival malých nakladatelů Tábor
Foto – Tabook – Festival malých nakladatelů Tábor

Cez víkend uvidíme zasa niečo iné, nové spôsoby, ako sa dívať na knihy a na svet.

Autorka je spisovateľka

„Ostatní behajú a užívajú si. Je to divočina, ale baví nás to…“, skonštatoval raz Josef, najstarší z ôsmich detí Terezy a Juraja Horváthovcov, ktorí okrem toho, že založili vydavateľstvo detských kníh Baobab a svoje knihy aj píšu, ilustrujú, zalamujú aj tlačia a organizujú aj – dovolím si tvrdiť – najlepší, najnápaditejší a najrozmanitejší festival knižnej kultúry minimálne v strednej Európe.

A festival sa blíži, žiarovky na obrovskom nápise Tabook sa už rozsvecujú. Ak sa chcete po tom dusivom, šedivom roku nadýchnuť a rozpumpovať srdce aj mozog, vydajte sa tento víkend do českého Tábora na Festival malých vydavateľov. Kto raz príde, vráti sa. Mapu netreba, Tabook bude všade.

Po absolvovaní niekoľkých ročníkov má človek pocit, že tam už videl asi všetko, že už sa nedá nič nové vymyslieť: takmer skutočného T.G. Masaryka na úplne skutočnom koni, škodu favorit s arogantným šoférom ako vystrihnutým z deväťdesiatych rokov a Václava Klausa v zle sediacom saku snažiaceho sa premenovať jednu z ulíc na Klausovu. Baníkov s vedrami plnými uhlia, sochu slobody, krojované slečny, niekoľko medveďov v rôznom rozpoložení, leva mávajúceho českými vlajkami, svätého Václava aj celý dychový ansámbel na vlečke. Punk, hip-hop, country, koncerty, čítania, debaty, divadelné predstavenia, hry, workshopy, dielne, prednášky na ulici, v kníhkupectvách, súkromných bytoch, kaviarňach aj bistrách, vo veži, v záhrade, v podzemí kostola, pod stanom. Niekto čítal obklopený kŕdľom havranov na železničnej stanici, iný v obývačke miestnych obyvateľov a niekto ďalší v serióznom prostredí divadla. Koncerty v legendárnej pivnici U lva aj v podkroví starého statku v malebnom údolí, výstavy svetových ilustrátorov a ilustrátoriek v stredovekej veži aj v tetovacom štúdiu. Maringotka, v ktorej návštevníci pri piecke a samovare čítali tri dni bez prestávky z poviedok Varlama Šalamova, niekoľkohodinová mestská hra pre deti, ilustrátorská súťaž, prehliadky výstav komentované cez megafón.

Videli sme takmer všetko a predsa tento rok, práve tento víkend, po minulom zriedenom pandemickom ročníku je isté, že uvidíme zasa niečo iné, nové spôsoby, ako sa dívať na knihy a na svet. Očami vydavateľov aj kníhkupcov, ilustrátorov aj grafikov, prozaikov aj básnikov, filozofov aj editorov, cirkusantov aj hudobníkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie