Denník N

Na protestoch v Košiciach a Bratislave začali opäť vyťahovať referendum, Fico hrozí davom aj prezidentke

V Bratislave museli opäť zasahovať ťažkoodenci. Foto N – Tomáš Benedikovič
V Bratislave museli opäť zasahovať ťažkoodenci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozičné strany prilákali na protivládne demonštrácie do Bratislavy a Košíc niekoľko tisíc ľudí. Robert Fico aj kotlebovci a odídenci z jeho strany burcovali ľudí tým, ako treba tlačiť na predčasné voľby. V Bratislave museli zasahovať aj ťažkoodenci.

„Táto vláda musí skončiť.“ Hlásali opoziční politici na stredajších protestoch v Košiciach a Bratislave.

Smer s fašistami sa napokon nestretli na jednom pódiu, odkaz však mali spoločný.

V Košiciach protestovalo niekoľko tisíc ľudí, o niečo menej to bolo v Bratislave, kde opäť dokázali čiastočne blokovať dopravu v centre. V hlavnom meste zasahovali aj ťažkoodenci, pred parlamentom došlo aj k potýčkam s policajtmi, dvoch protestujúcich zadržali.

Demonštranti v hlavnom meste ani v Košiciach nemali rúška, nedodržiavali ani rozostupy a najväčší potlesk zožali opoziční politici vo chvíľach, keď spochybňovali covid-19 a o pandémii hovorili ako o výmysle, ktorý ľudí neprávom pripravuje o slobodu.

Protest v Košiciach. Foto N – Tomáš Hrivňák
Okrem Smeru si v Košiciach urobili vlastný protest členovia Republiky, na ktorý prišli aj kotlebovci a mimoparlamentná strana Život. Foto N – Tomáš Hrivňák

Fico neopúšťa referendum

Smer v Košiciach presviedčal dav, že jediným riešením v súčasnej situácii je referendum o predčasných voľbách a že sú pripravení znova zbierať podpisy pod petičné hárky. Expremiér a predseda strany Robert Fico z tribúny ohlásil, akú fintu už vymysleli, aby znovu nenarazili na Ústavný súd.

„Urobíme to teraz prefíkanejšie, predtým, ako tie petičné hárky dostanete s tou otázkou, my tú otázku dáme spoločne všetci pani prezidentke, ktorá už raz zradila tento národ,“ prihováral sa protestujúcim Fico a pokračoval, ako sa Zuzany Čaputovej spýtajú, čo s novou otázkou spraví.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie