Denník N

Spolupracujúci obvinený Slobodník: Urobili sme veľa svinstiev (+ podcast a video)

Bernard Slobodník. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bernard Slobodník. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vražda Jána Kuciaka bola konečná, hovorí bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Odkedy ho zadržala NAKA, spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bernard Slobodník za vlády Smeru ako vysoký policajný funkcionár videl, čo sa v tejto krajine deje, a dnes hovorí o tom, že mal zlý pocit, že sa na tom podieľa. V rozhovore hovorí:

  • ako mu v prítomnosti Norberta Bödöra dali najavo, že po nástupe do vysokej funkcie sa očakáva lojalita a on sa stáva súčasťou systému;
  • o tom, kto mu dal prvý úplatok, koľko to bolo a kam si ho schoval;
  • ako vnímal policajného prezidenta Tibora Gašpara a v čom bol potom iný Milan Lučanský;
  • o okolnostiach, ktoré predchádzali zadržaniu Mariana Kočnera;
  • a ako sa žije s pocitom, že sa podieľate na korupcii.

Z akých trestných činov ste obvinený?

Z viacerých korupčných trestných činov.

V akej trestnej sadzbe sa nachádzate?

To mi je ťažko povedať, nejako sa tým nezaoberám. Ale som aj súčasťou zločineckej skupiny, ktorá pôsobila na policajnom prezídiu.

Takže ste vo vyššej trestnej sadzbe. 

Zrejme hej.

Bol vám zaistený majetok? 

Áno, bol, tak ako aj ostatným obvineným. Všetko, čo mám a čo som nadobudol počas celého života. 45-ročný byt v činžiaku v Leviciach, v ktorom býva moja dcéra s vnukom, rodičovská vinica, ktorá po smrti môjho otca prešla do vlastníctva mňa a mojej manželky, a potom byt, ktorý sme si kúpili v roku 2016 alebo 2017, a garsónka, ktorá sa pri tom byte nachádza. Tento byt bol kupovaný aj pomocou svokrovcov a mamy, aby tam dožili, keď ich bude treba opatrovať.

Viacerí obvinení stihli majetky prepísať na príbuzných alebo im blízke osoby, vy nie?

V žiadnom prípade. Všetko čo vlastním, tak to vlastním spolu so svojou manželkou.

Vy ste aj do trestného konania vydali 200-tisíc eur, je to tak?

Áno, je to tak.

Koľko ste odslúžili v policajnom zbore?

Necelých 27 rokov.

Vždy ste brali úplatky?

To nie, v žiadnom prípade. Prešiel som v polícii od čakateľa vyšetrovateľa až po funkciu, ktorú som robil na konci svojej kariéry.

Kedy ste zobrali svoj prvý úplatok?

Prvý úplatok, ktorý ja naozaj považujem za úplatok, som zobral, až keď už som bol v systéme, v roku 2014, keď som už bol riaditeľom Národnej jednotky finančnej polície.

A to, čo nepovažujete za úplatok?

Tak určite nejaká kačica, kamarátska pomoc ohľadom stavebného materiálu, cementu, víno, tak to som v tom čase na úrovni okresu určite nepovažoval ani ja, ani ostatní za úplatok.

To bolo na polícii v Leviciach bežné.

Myslím, že to bolo bežné všade. Čím menšie útvary, tak súdržnosť ľudí aj s okolím fungovala. Ale nebolo to hneď za niečo.

Video: Slobodník: Urobili sme mnoho svinstiev (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Za čo bol prvý úplatok v roku 2014?

Za vznesenie obvinenia určitej skupine ľudí a bolo to zneužité na boj proti niektorým bývalým opozičným poslancom. Bolo to protiprávne.

V akej výške to bol úplatok?

30-tisíc eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie