Denník N

Slovenskí futbalisti viedli po góle Boženíka, zo Slovinska odchádzajú s bodom za remízu 1:1

Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/AP

Slovenskí futbalisti remizovali so Slovinskom 1:1 v zápase kvalifikácie na majstrovstvá sveta. Gól strelili Róbert Boženík v 32. minúte. Blízko ku gólom boli Ivan Schranz a Juraj Kucka, obaja zakončili do žrde. Za Slovincov sa presadil Petar Stojanovič v 42. minúte.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča pokračujú kvalifikáciou bez prehry. So ziskom šiestich bodov im v skupine H patrí tretie miesto po štyroch odohraných zápasoch. Vo zvyšných zápasoch v skupine ruskí futbalisti remizovali s Chorvátmi 0:0, Malta vyhrala nad Cyprom 3:0.

Proti Slovinsku chýbal trénerovi slovenskej reprezentácie Štefanovi Tarkovičovi brankár Martin Dúbravka pre zranenie. Druhý brankár Dušan Kuciak mal pred odletom pozitívny test na koronavírus. Šancu preto dostal Marek Rodák z anglického druholigového Fulhamu.

Úvodnú šancu zápasu si vytvorili slovinskí futbalisti, na začiatku 2. minúty centroval Mlakar, ale Šeško sa ku zakončeniu nedostal. Brankár Rodák vybehol a poslal loptu mimo šestnástky.

Slovenskí futbalisti prvýkrát ohrozili slovinského brankára v 9. minúte. Hamšík posielal prihrávku vzduchom na Boženíka, ale 21-ročný útočník sa k lopte nedostal.

Po slabšom začiatku prišiel gól Boženíka

Po chybe Boženíka v 18. minúte sa k lopte dostali Slovinci a posúvali sa po ľavej strane k šestnástke Slovenska. Zastaviť ich chcel Schranz, rozhodca odpískal faul na Zajca. Štandardnú situáciu z hranice pokutového územia zahrával Lovrič, jeho strela neletela na bránu.

Zverenci trénera Tarkoviča obrátili hru. V strede ihriska kombinovali Lobotka s Kuckom, druhý menovaný videl voľného Boženíka. Poslal mu dlhú prihrávku, slovenský útočník sa naťahoval, ale na loptu nedosiahol.

V 29. minúte Lobotka prevzal loptu od Rodáka a prebehol s ňou až pred pokutové územie súpera. Proti nemu vystúpili dvaja slovinskí obrancovia, Lobotka preto prihral na Kucku, ale hráč anglického Watfordu poslal loptu mimo brány.

Slovenskí futbalisti sa začali zobúdzať. V 31. minúte na ľavej strane kombinovali Weiss a Hamšík. Weiss si následne urobil priestor na center a poslal ho presne na hlavu Boženíka. 21-ročný útočník zakončoval k tyčke a prekonal Oblaka.

Zdroj: TASR/AP

Blízko k druhému gólu boli zverenci trénera Tarkoviča v 37. minúte. Lobotka zobral loptu Slovincom v strede ihriska, odrazila sa k Hamšíkovi. Kapitán slovenskej reprezentácie uvoľnil prihrávkou Schranza, ale 27-ročný hráč Slavie Praha mieril iba do tyče.

O tri minúty neskôr sa ukázal Iličič, s loptou sa predieral po ľavej strane a dostal k centru. Rodák loptu vyrazil, ale dostal sa k nej znovu záložník Atalanty; jeho prihrávka tentokrát prešla na voľného Mlakara, no ten netrafil prázdnu bránu.

Slovinci pokračovali v ofenzívnom tlaku a podarilo sa im vyrovnať. Na konci 42. minúty Iličič videl nabiehajúceho Stojanoviča, ktorý sa nechytil do ofsajdovej pasce, Rodák proti nemu vybehol, ale loptu smerujúcu do brány zastaviť nedokázal. Do šatní sa išlo za vyrovnaného stavu.

Kvalitný úvod druhého polčasu

Do druhého polčasu vstúpili oba tímy bez zmien. Slovenskí futbalisti vyľakali súperovu obranu už v 47. minúte. Hamšík uvoľnil Šatku, ktorý sa snažil pätičkou nájsť Boženíka, ale obranca Slovinska zareagoval a loptu odpratal za bránu.

K rohovej zastávke sa postavil slovenský kapitán a poslal center do šestnástky Slovinska, kde sa k zakončeniu hlavou dostal Kucka. Hráč anglického Watfordu preskočil všetkých slovinských hráčov a namieril loptu do brvna.

Zdroj: TASR/AP

Na začiatku 56. minúty odišiel z ihriska Mlakar, nahradil ho Črnigoj. Zmena na poste ľavého záložníka Slovincom prospela, o tri minúty neskôr sa do šance dostal Lovrič, ktorý však poslal loptu mimo brány. Rodák zasahovať nemusel.

Tréner Tarkovič urobil prvé striedanie v 64. minúte. Na ihrisko prišiel Mak, odišiel z neho Weiss. Ešte predtým slovenskí futbalisti zahrávali rohový kop, ale Weissov center našiel iba pripravených Slovincov.

S blížiacim sa záverom boli aktívnejší Slovinci. V 74. minúte musel Rodák zasahovať, Lovrič z hranice šestnástky vyslal strelu po zemi. O minútu neskôr sa k zakončeniu dostal aj Črnigoj, ale jeho strela letela do hľadiska.

Slovenskí futbalisti sa objavovali na súperovej polovici sporadicky. Jednu z posledných šancí zverencov Tarkoviča zmaril Škriniar na konci 81. minúty. Obranca Interu Miláno potiahol loptu dopredu, snažil sa prihrať do behu Makovi, ale lopta adresáta nenašla.

Záverečné minúty zápasu patrili slovenským futbalistom. V 87. minúte Strelec ponúkol gól Makovi, ale ten sa k zakončeniu nedostal. O minútu neskôr sa Slováci dostali k rohovému kopu, centroval Mak, ale slovinská obrana poslala loptu do bezpečia.

„Na ľavej strane bolo prečíslenie, Vlado Weiss to urobil výborne, v súboji 1 na 1 sa zbavil hráča a odcentroval. Myslel som si, že center príde skôr, zatiaľ som si našiel voľný priestor a Vlado mi posadil center na hlavu. Mohol som tak streliť gól. Bavili sme sa s trénermi, že v posledných zápasoch nám škrípala ofenzíva. Dnes sme mali viac šancí a tá remíza sa nám máli. Oproti posledným zápasom nastalo zlepšenie. Dostávali sme sa do ofenzívy, boli sme nebezpeční pre súperovu bránu, škoda, že sme nestrelili viac gólov,“ povedal Róbert Boženík, autor slovenského gólu.

„Bola to veľká šanca, mrzí ma, že sa mi ju nepodarilo premeniť. Možno by sa zápas zlomil, kebyže vedieme 2:0. Snažil som sa spracovať loptu, ale zošmykla sa mi a trafil som brvno. Ťažko teraz povedať, body sa budú rátať na konci. Možno sa nám bude máliť, možno nám to bude stačiť. Teraz sa musíme pripraviť na ďalšie dva zápasy. Defenzíva musí byť na sto percent, ja som sa svoje úlohy v defenzíve snažil splniť. V druhom polčase, si myslím, že sme hrali ofenzívnejšie a nemusel som sa toľko venovať bráneniu. Hlavne v prvom polčase Slovinci hrali dobre. Prebrali iniciatívu po prvom góle, dostali nás pod tlak. V druhom polčase, si myslím, že sme boli lepším tímom,“ skonštatoval Ivan Schranz.

„Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Slovinci sú dobrí, ukázali to. My sme mali dobré okamihy, dali sme gól, brvno a tyčku, vedeli sme kombinovať. Slovinci mali dobré rozostavenie, dobre to rotovali. Mali solídneho útočníka, aj keď naši stopéri to dobre hrali. Ak má hráč kvalitu, tak to vie ukázať. Myslím si, že musíme rešpektovať kvalitu súpera. Je to otvorené, každý môže postúpiť. To sme vedeli pred začiatkom kvalifikácie, že skupina bude náročná. Každý s každým môže vyhrať. Mohli sme dať o gól navyše, ale Slovinci mali tiež náznaky na skórovanie. Takže si myslím, že musíme brať remízu. Cítim sa dobre. Snažím sa vydať zo seba maximum, snažil som sa užiť si zápas. Dal som do neho srdce. Nevyhrali sme, ale ani sme neprehrali, a to je dôležité,“ vyhlásil Stanislav Lobotka.

„Bol som pripravený. Každý chce hrať, každý chce chytať, cítil som sa dobre počas zápasu,“ zhodnotil brankár Marek Rodák. „Ihrisko nebolo ideálne, napriek tomu sme si vytvorili šance, aby sme mohli vyhrať zápas. Aj Slovinci mali šance, ale škoda, že sme to nevyhrali. Myslím si, že nás súper nenapádal až tak, nechával nás prihrávať si. Snažil sa nás zlákať do pasce. Bod je vybojovaný. Bol to ťažký zápas, ale mali sme dostatok šancí. Verím, že aj v ďalších zápasoch si budeme vytvárať také šance,“ ukončil pozápasové vyjadrenie.

„Chceli sme konečne zlomiť smolu, ktorú máme v zápasoch so Slovinskom. Hráči preto urobili všetko. My sme vedeli, že Slovinci sú tím, ktorý chce byť silný na lopte. Žiaľ, nevyužili sme šancu streliť gól na 2:0, potom Slovinci vyrovnali. Druhý polčas bol z našej strany lepší, hlavne v útoku. Nemáme čas ani priestor na tréning, pretože hráme iba zápasy. V zápase bolo niekoľko prvkov, ktoré ak budeme zlepšovať, tak to bude dobré. Mali sme hru súpera zanalyzovanú, hráči boli na to pripravení. Gól, ktorý súper strelil, tak sa stane. Dá sa na súpera pripraviť, ale nedá sa všetko eliminovať. Som rád, že si Boženík vyriešil svoju budúcnosť. Keď sa rozohrá a bude hrávať v klube, tak jeho výkonnosť pôjde hore. Som rád, že dal gól. Splatil dôveru,“ uzavrel zápas tréner Štefan Tarkovič.

Kvalifikácia na MS 2022 – skupina H:

Slovinsko – Slovensko 1:1 (1:1)

Góly: 42. Stojanovič – 32. Boženík, ŽK: Iličič, Čerin – Schranz, Duda. Rozhodovali: Kovács – Marinescu, Artene (všetci Rum.)

Slovinsko: Oblak – Stojanovič, Blažič, Mevlja, Balkovec – Štulac (70. Stankovič), Zajc (70. Čerin) – Iličič, Lovrič (83. Bijol), Mlakar (57. Črnigoj) – Šeško (83. Šporar)

Slovensko: Rodák – Pekarík, Šatka, Škriniar, Holúbek – Lobotka – Schranz (76. Strelec), Hamšík, Kucka (90. Duda), Weiss (64. Mak) – Boženík (76. Koscelník)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie