Denník N

Polárna žiara vzniká z erupcií na Slnku. Silnejší výbuch by mohol spôsobiť škody ako hurikán Katrina, hovorí astrofyzik

Astrofyzik a riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Peter Gömöry. Foto N - Tomáš Benedikovič
Astrofyzik a riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Peter Gömöry. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slnko je priateľská hviezda, no nie je nastavená na to, že sme závislí od elektriny. Slnečné erupcie nás môžu od nej odrezať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Poprade a v Tatrách.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • prečo neprekáža, že v okolí Zeme je približne 100-tisícstupňový „vietor“;
  • ako dlho trvá, kým priletia častice zo Slnka na Zem;
  • čo je polárna žiara;
  • ako silná geomagnetická búrka ochromila v minulosti Kanadu a čo by sa stalo, ak by prišla dnes;
  • či vieme výbuchy na Slnku predpovedať.

O vesmíre sa hovorí, že je nekonečný, prečo ste si na výskum vybrali práve Slnko, ktoré je takmer v susedstve?

Slnko na prvý pohľad nie je taká sexi téma ako napríklad vznik vesmíru, ale náš život ovplyvňuje takmer vo všetkom. Pre mňa je to najfascinujúcejší objekt vo vesmíre, lebo má kľúčový vplyv na to, ako funguje Zem a život na nej. Je to pre nás jediný zdroj tepla, svetla a okrem jadrového rozpadu aj energie. Slnko spôsobuje nahriatie rôznych vzdušných más, z ktorých vzniká vietor, pohyby vody, nevzniklo by bez neho uhlie a tak ďalej. Nie je náhoda, že civilizácie v minulosti brali Slnko ako základ všetkého života.

Je Slnko priateľskou hviezdou alebo nás aj nejako ohrozuje?

Ťažko by sme si mohli predstaviť život pod priateľskejšou hviezdou, než je Slnko, ktoré funguje už 4,5 miliardy rokov ako stabilný zdroj energie. Bez neho by neživá príroda mohla „zabudnúť“ na to, že by bolo možné preskočiť aj na živú. Na to totiž potrebujete veľmi dlhé obdobie stabilných podmienok. To vám umožní len takáto hviezda.

Na Lomnickom štíte sledujete aj slnečné erupcie, ktoré môžu na Zemi spôsobiť výpadok elektriny. To by s našou civilizáciou mohlo zamávať.

Áno, takých šesť dní bez prúdu by pri dnešnej závislosti ľudstva od elektriny mohlo spôsobiť aj prasknutie civilizačnej škrupiny. S pokrokom v technológiách príroda jednoducho nerátala. Ktorýkoľvek živočíšny druh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Rozhovory

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie