Denník N

Takéhoto Lobotku potrebujeme, hodnotí Kocian. S ním sú zrazu lepší aj Hamšík a Kucka

Stanislav Lobotka v súboji s Josipom Iličičom. FOTO TASR/AP
Stanislav Lobotka v súboji s Josipom Iličičom. FOTO TASR/AP

Slovenskí futbalisti dokážu aj zaútočiť. V posledných dvoch zápasoch na Eure proti Švédsku (0:1) a Španielsku (0:5) to tak nevyzeralo, keď si nevypracovali ani jednu šancu.

V stredajšom kvalifikačnom stretnutí v Slovinsku mali šancí šesť: Boženíkov gól, Schranzovu žrď, Kuckovo brvno, hlavičku Škriniara nad bránu, Makovu slabú strelu v čistej šanci a Strelcovo prepustenie lopty v šestnástke v situácii, keď mal strieľať.

Z výkonu slovenského tímu konečne zostal dobrý dojem, hoci po remíze 1:1 tréner Štefan Tarkovič, hráči, experti aj fanúšikovia opakovali, že sme dva body stratili.

Slováci sa zlepšili v ofenzíve vďaka kombinácii niekoľkých dôvodov. Viacero kľúčových hráčov bolo v lepšej forme ako pred pár mesiacmi. Ich súper bol slabší ako tí na Eure. A tréner Tarkovič zvolil odvážnejšiu zostavu.

„Teraz sa potvrdilo, že potrebujeme hrať s klasickým útočníkom,“ hovorí pre Denník N bývalý reprezentačný tréner Ján Kocian. „Tým, že sme na Eure hrali bez neho s falošnou deviatkou, sme sa možno obrali o dobrý výsledok či lepší výkon. Boli sme tam až príliš ustráchaní.“

Na Eure hralo Slovensko bez útočníka, najvyššie z tímu hral Ondrej Duda ako falošná deviatka. V Slovinsku nastúpil v základnej zostave útočník Róbert Boženík, ktorý skóroval hlavou po centri Vladimíra Weissa.

„Boženík dal gól, veľa toho obehal a narúšal slovinskú rozohrávku. Za pár minút na ihrisku sa do šance dostal aj Strelec. Treba týmto hráčom dávať šancu a nebáť sa hrať aj s útočníkom, či už ním bude Boženík, Schranz alebo niekto iný,“ tvrdí Kocian.

Slováci podľa neho mali vyhrať, no chýbala im jedna dôležitá vlastnosť. „Treba mať aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie