Denník N

Ako Igor Matovič navrhol Ursule von der Leyenovej, že si ju v mobile uloží pod menom Big mama (ukážka z knihy)

Igor Matovič a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto - TASR
Igor Matovič a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR

Líder OĽaNO vo funkcii premiéra prekvapoval svetových štátnikov svojským humorom a ľudovosťou. Niektorí to oceňovali, občas to však vzbudzovalo rozpaky.

Text je súčasťou knihy Matovič. Premiér v teniskách, ktorá vychádza vo vydavateľstve Denníka N

V piatok 21. augusta 2020, na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968, sa premiér Igor Matovič stretol v Bratislave s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heiko Maasom. Obaja sa v ten deň zúčastnili na pietnej spomienke na obete okupácie pred budovou Univerzity Komenského na bratislavskom Šafárikovom námestí a Matovič prijal nemeckého ministra na úrade vlády. Maasa sprevádzala nová veľvyslankyňa Nemecka v Bratislave, diplomatka Barbara Wolf.

Rozhovor prebehol miestami veľmi neformálne, premiér nemeckému ministrovi hovoril o tom, ako v mladosti cestoval stopom, brigádoval v Nemecku a pomáhal so separáciou odpadov. Netradične muselo na nemeckého ministra pôsobiť žartovanie premiéra o ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi, s ktorým sa mal Maas stretnúť po prijatí na úrade vlády. Matovič nemeckej delegácii odľahčene navrhol, nech „nejdú za Ivanom“, s vysvetlením, že typicky ruským menom Ivan prezývali v roku 1968 počas okupácie československí občania sovietskych vojakov. „Ale čo ja mám čo hovoriť, ja som Igor,“ dodal ešte slovenský premiér.

Účastníkom schôdzky utkvelo v pamäti aj to, ako predseda vlády stretnutie ukončil. Podľa oficiálneho programu sa začalo pred obedom, dvadsať minút po jedenástej, a keď sa diskusia chýlila k záveru, Matovič sa obrátil k nemeckej veľvyslankyni a prítomným oznámil, že je čas končiť, lebo pani Wolf už vyzerá hladno.

Toto je typický humor lídra OĽaNO. Slovenská verejnosť už jeho svojské žarty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie