Denník N

Žilinka nechce prísť o výnimočnú právomoc. Poslancov varuje pred mocenským zásahom (+ videá)

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček

Oslobodenie Vladimíra Pčolinského otvorilo v koalícii diskusiu o zrušení či zmene sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Generálny prokurátor sa tomu bráni. Žilinka zaútočil aj na líderku Za ľudí Veroniku Remišovú, ktorá zvolala koaličnú radu na túto tému, hovoril aj o prezidentke.

Generálna prokuratúra využitím paragrafu 363 Trestného poriadku dostala na slobodu bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského (za Sme rodina) – a zároveň otvorila politickú diskusiu, po ktorej môže o túto výnimočnú právomoc prísť.

Mimoriadnu koaličnú radu, na ktorej by sa mali koaliční lídri zaoberať sporným paragrafom, iniciovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Predstavitelia koaličných strán by sa mali pre túto tému stretnúť ešte vo štvrtok večer.

Tlačová beseda len pre vybraných novinárov

Generálny prokurátor takto bránil svoju právomoc na tlačovej besede, ktorú zvolal na štvrtkové popoludnie. Pozval tam len vybrané médiá. Denník N, Aktuality, či denník Sme medzi nimi neboli. Ich redaktorov nevpustili cez vrátnicu a tlačovú besedu sledovali len z ulice.

Takýmto postupom podľa poslanca Ondreja Dostála (za SaS) Žilinka „bezočivo porušil“ tlačový zákon. A to pritom stojí v čele inštitúcie, ktorej úlohou je ochrana práva.

Keď sa novinár Markízy pýtal, prečo niektorí novinári neboli vpustení, Žilinka sa poďakoval za jeho kolegialitu. „Vidíte, aké sú priestorové možnosti generálnej prokuratúry,“ vysvetľoval. Pripomenul, že stále je pandémia.

„Vidíte, či tu je ešte nejaké miesto, aby sme tu neboli jeden na druhom ako nejaké ruksaky?“ pýtal sa Žilinka. Na tlačovej besede boli niektoré televízie a tlačové agentúry. Zábery prítomných kamier pritom ukázali, že do miestnosti by sa zmestili ešte aj ďalší novinári.

Pripomenul, že z tlačovej besedy bol umožnený priamy prenos, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo názory prokuratúry. Nevpustení novinári však nemohli klásť Žilinkovi otázky.

Doposiaľ pritom generálna prokuratúra nevynechávala z pozvánok na svoje tlačové besedy Denník N, Sme alebo Aktuality.

Video: Na tlačovú besedu Maroša Žilinku pustili iba vybraných novinárov (autorka: Michaela Barcíková)

Ako vysvetľuje zastavenie stíhaní

Spor je o to, že generálna prokuratúra zastavila stíhanie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Zoroslava Kollára obvinených z korupcie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie