Denník N

Aj správne rozhodnutie môže byť populárne, páni generáli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čím viac hýbu profilové trestnoprávne kauzy politickým dianím v krajine, tým viac potrebuje spoločnosť počuť autentický hlas orgánov, ktoré o nich rozhodujú.

Autor je vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva
na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity
a vedecký pracovník v Ústave štátu a práva SAV

Svätý Augustín opisuje klasickú anekdotu, v ktorej sa Alexander Veľký rozpráva so zajatým pirátom. Keď sa panovník piráta spýtal, čo mu to napadlo, že sa rozhodol ohrozovať more, ten mu odpovedal: „Presne tak ako teba, že ohrozuješ svet, ale pretože ja to robím s nepatrným korábom, hovoria mi lúpežník; ale tebe panovník, pretože to robíš s veľkým loďstvom.“

Teraz si predstavme, že by sa generálny prokurátor opýtal bývalého policajného prezidenta, čo mu to napadlo v poslednej chvíli zmariť vyšetrenie a potrestanie možnej krivej výpovede. Exprezident by riekol: „Presne tak ako teba, že si zmaril vyšetrenie a potrestanie možnej korupcie, ale pretože ja som to urobil iba ako policajný prezident, porušil som zákon, zatiaľ čo ty si zákon ochránil, pretože si to urobil ako generálny prokurátor.“

Prirodzene, medzi pirátom a panovníkom, medzi porušovateľom práva a jeho ochrancom je priepastný rozdiel. Uvedené prirovnania však naznačujú, že skôr ako v mocenskom postavení aktérov ho treba hľadať vo vecných dôvodoch ich konania.

Politická nezávislosť prokuratúry

Predtým, ako si parlament zvolil terajšieho generálneho prokurátora, schválil novelu zákona, ktorá mu umožňovala tohto funkcionára odvolať, ak by svoj úrad prestal vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Prezidentka novelu vetovala a parlament sporné ustanovenie nakoniec vypustil.

Parlament si teda osvojil prezidentkin názor, že generálna prokuratúra by mala zostať politicky nezávislá. V krajine, v ktorej sa na politickom fóre bežne diskutuje o tom, ktorý politik by mal byť trestne stíhaný, je politicky nezávislá prokuratúra zrejme lepším riešením.

Jej logickým dôsledkom však je, že generálny prokurátor sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie