Denník N

Fico si pred niekoľkotisícovým davom v Košiciach protirečil aj zavádzal, ale cíti, že pád Smeru zastavil a zase porastie

Robert Fico s exprezidentom Ivanom Gašparovičom na minuloročnom proteste v Košiciach. Foto - TASR
Robert Fico s exprezidentom Ivanom Gašparovičom na minuloročnom proteste v Košiciach. Foto – TASR

Predseda Smeru sa veľkým mítingom v Košiciach na Deň Ústavy SR chválil aj v piatok na tlačovke, tvrdil, že podľa miestnych nebol taký veľký protest v meste od roku 1989.

Keď sa 23. júla tohto roku niekoľko stoviek odporcov očkovania a protipandemických opatrení pokúsilo dostať do budovy parlamentu, predseda Smeru Robert Fico vypätú situáciu za sklenenými dverami pozoroval niekoľko minút zvnútra z vestibulu parlamentu.

So straníckymi kolegami diskutoval, či ísť medzi demonštrantov a prehovoriť k nim, alebo je to pre trojnásobného premiéra príliš riziková situácia. Nakoniec padlo rozhodnutie, že medzi dav sa vyberie trojica podpredsedov: Ľuboš Blaha, Richard Takáč a Ladislav Kamenický. Ani pre nich nešlo o jednoduchú situáciu, pretože väčšina z ľudí drukovala skôr kotlebovcom.

Keď sa Ľuboš Blaha dostal k megafónu, davu prisľúbil, že politici Smeru budú hlasovať proti návrhu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ktorý by umožnil zvýhodniť vakcinovaných občanov. „Budeme bojovať proti očkovaciemu apartheidu, proti očkovaciemu fašizmu, budeme bojovať za vás, za Slovákov,” rečnil podpredseda Smeru. „To sú kecy, neskoro,” reagovali niektorí protestujúci.

Neskôr sa k ľuďom pred parlamentom pokúsil prehovoriť líder Hlasu Peter Pellegrini, ktorého časť demonštrantov dokonca vypískala.

O niekoľko týždňov neskôr, 1. septembra v Košiciach, na proteste v centre mesta, ktorý organizoval Smer, stál Robert Fico pred tisíckami ľudí, ktorí skandovali jeho meno. Pôsobil sebavedomo a dával najavo, že on sa nemusí báť ísť medzi ľudí, kým vládni politici áno. Predseda Smeru vníma, že hrozba, že by sa podpora jeho strany prepadla na jednociferné čísla, je momentálne asi zažehnaná a má ešte šancu ďalej rásť. Ale nových voličov loví aj rôznymi protirečeniami a zavádzaním.

Protest v Košiciach. Foto N – Tomáš Hrivňák

Kto sa bojí davu

Fico už na jar, počas série

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie