Denník N

Stále si nespomína, že by to urobil. Po polstoročí má vrah Roberta Kennedyho šancu dostať sa na slobodu

Sirhan Sirhan na súdnom pojednávaní po vražde senátora Roberta F. Kennedyho. Foto - TASR/AP
Sirhan Sirhan na súdnom pojednávaní po vražde senátora Roberta F. Kennedyho. Foto – TASR/AP

Šesť detí Roberta F. Kennedyho nesúhlasí s tým, aby vraha podmienečne prepustili, zatiaľ čo najstarší syn verí tomu, že Sirhan Sirhan nie je skutočným vrahom.

V ten večer sa postavil pred burácajúci dav svojich podporovateľov, pretože práve vyhral primárky v Kalifornii a bol na dobrej ceste stať sa novým americkým prezidentom. Robert F. Kennedy predstavoval pre mnohých Američanov nádej na zmenu k lepšiemu.

Poukazoval na nezmyselnosť vojny vo Vietname, ktorá vyvolala v USA niekoľko masových protestov. Vystupoval proti rasovej diskriminácii aj šíreniu jadrových zbraní.

Navyše národ sa ešte úplne nespamätal z atentátu na jeho brata, obľúbeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho spred piatich rokov a ani z vraždy baptistického pastora a aktivistu za ľudské práva Martina Luthera Kinga Jr. dva mesiace predtým.

Lenže v ten júnový večer v roku 1968 po jeho prejave v hoteli Ambassador v Los Angeles, keď odchádzal cez hotelovú kuchyňu a podával si ruky so zamestnancami, niekto spustil paľbu.

„Kennedy, ty sviňa!“ zakričal vraj mladý 24-ročný muž a niekoľkokrát vystrelil.

Odvtedy je vo väzení. Už je to 53 rokov a teraz Sirhan Sirhan dostal prvýkrát reálnu šancu, že sa odtiaľ ešte niekedy dostane von. Komisia, ktorá prešetruje žiadosti o podmienečné prepustenie, tú jeho totiž schválila, čo vyvolalo zmiešané reakcie v rodine Kennedyovcov.

Vrah si nespomína

Sirhana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie