Denník N

Syna vychovávajú podľa Kamevédy: Pýtali sa nás, či ho nenaučíme aj po hebrejsky, no keď videli prvé úspechy, pýtali si radu

Foto - Film Expanded
Foto – Film Expanded

Dokument o slovenskej rodine vzbudil búrlivé debaty na festivale v Karlových Varoch. Ľudia by nás mali trochu bližšie spoznať, aby nehodnotili len podľa filmu, hovorí Michal Hanuliak.

Žilinčania Michal a Lenka Hanuliakovci sa pri výchove svojho syna Miška inšpirovali metódou Kamevéda, ktorú vytvoril Pavel Zacha. Opisuje ju ako komplexný prístup k výchove dieťaťa, ktorý je založený na rovnováhe intelektuálneho a pohybového rozvoja. Zacha s jej pomocou vychoval zo svojho syna Pavla úspešného hokejistu, ktorý aktuálne hrá v NHL za tím New Jersey Devils.

Česká režisérka Erika Hníková natočila o Hanuliakovcoch dokument Každá minúta života, ktorý nedávno vzbudil búrlivé debaty na festivale v Karlových Varoch. V slovenských kinách sa bude premietať od 16. septembra.

Dnes sedemročný Miško chodí denne na hokej, v ktorom je popredu pred rovesníkmi, venuje sa aj tenisu, gymnastike a ďalším športovým aktivitám. Nemčinu ovláda na úrovni rodného jazyka a dohovorí sa aj v angličtine.

Ako hovorí jeho otec Michal, synovi venujú s manželkou maximum svojho času, lebo chcú, aby bol úspešný v tom, čo ho baví. „Úplný základ je, aby bolo dieťa zdravé. Ak je zdravé, môže byť podľa mňa dobré naozaj v čomkoľvek, čo ho zaujme,“ hovorí v rozhovore Michal Hanuliak.

Prečo ste sa rozhodli vychovávať syna práve podľa Kamevédy?

Už pred Miškovým narodením sme vedeli, že chceme svojmu dieťaťu venovať maximálne množstvo svojho času. Bolo nám to jasné už vtedy, keď sme ešte ani nevedeli o Kamevéde. Potom mi však kamarát povedal o tejto výchovnej metóde. Pozrel som si k tomu viac, prečítal si knihy Pavla Zachu a zistil som, že filozoficky to na 95 percent sedí s mojimi hodnotami a s tým, čo by som chcel dať svojmu dieťaťu.

Čím vás to zaujalo?

Páčilo sa nám, že Kamevéda je o komplexnom rozvoji osobnosti, takže dieťaťu môžeme dať ako rodičia už od malička strašne veľa. Aj keby sme nespoznali Kamevédu, určite by sme sa mu snažili dať čo najviac z nášho času, hoci možno nie až v takom rozsahu ako teraz. Nevedeli by sme však, že ho môžeme už odmalička tak intenzívne rozvíjať a že je to vlastne preňho prospešné – zo zdravotnej, z fyzickej aj psychickej stránky. Dnes už vieme, že už s ročným dieťaťom môžete pracovať na veľa veciach.

Napríklad?

Ako ročné už môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie