Denník N

V šiestom týždni nemusia ani vedieť, že sú tehotné. V Texase začal platiť najprísnejší zákon proti potratom v USA

Demonštranti proti zákonu v Texase. Foto - TASR/AP
Demonštranti proti zákonu v Texase. Foto – TASR/AP

Interrupcia v Texase bude možná, dokým sa nezistí činnosť srdca embrya, čo je asi do šiesteho týždňa tehotenstva.

Od stredy sa v americkom Texase výrazne sprísnili možnosti interrupcie. Až tak, že 85 percent doterajších potratov by po novom nebolo legálnych.

V druhom najväčšom a najľudnatejšom americkom štáte začal od prvého septembra platiť zákon, ktorý nazývajú aj texaský zákon o srdcovom tepe (Heartbeat Act), ako je to napísané aj v jeho samotnom znení. Hovorí, že interrupciu je možné vykonať iba v tom prípade, keď sa lekárovi nepodarilo zistiť srdečné ozvy plodu.

Reálne sa to deje v šiestom týždni tehotenstva (v tom čase ešte ide podľa medicíny o embryo). Doteraz bola v Texase väčšina interrupcií povolených do 20 týždňa. Na Slovensku sú interrupcie bez dôvodu možné do dvanásteho týždňa.

Historický deň?

Ide o najprísnejší platný potratový zákon v Spojených štátoch. Jeho podporovatelia a prolife združenia hovoria o historickom dni. Veria, že podobný zákon odkopírujú aj iné americké štáty.

Podporovatelia práv žien na interrupciu zasa vravia, že texaský zákon je protiústavný. V Spojených štátoch platí precedens z prípadu Roe verzus Wade z roku 1973, keď najvyšší súd rozhodol, že interrupcie sú legálne dovtedy, kým plod nemôže prežiť mimo maternice, teda do 22. až 24. týždňa.

Naopak, proti texaskému zákonu sa vyjadril aj americký prezident z Demokratickej strany Joe Biden, ktorý ho nazval „extrémny“.

Zákon schválil texaský kongres a v máji ho podpísal miestny republikánsky guvernér Greg Abbott.

Šesť týždňov tehotenstva znamená šesť týždňov od poslednej menštruácie. V šiestom týždni má podľa britského NHS embryo asi 6 milimetrov a podobá sa (aj tvarom) na malú fazuľku.

Mnohé ženy do toho času nemusia vedieť, že sú tehotné. Znamená to, že ubehlo asi šesť týždňov od poslednej menštruácie. V podstate tak majú dva týždne po vynechaní menštruácie, aby zistili, či sú tehotné a rozhodli sa ísť na interrupciu.

“Je veľmi bežné, že ženy v šiestom týždni nevedia, že sú tehotné,“ povedala pre New York Times lekárka Jennifer Villavicencio z amerického kolégia pôrodníkov a gynekológov.

Ako dodala, prvé stopy pulzu nie sú pritom klasické údery srdca, ako si to môžeme predstaviť, ale skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie