Denník N

Žilinkova obrana: Nie sme alibisti. Skladal som sľub na zákony, nie za boj proti oligarchom

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave. Foto - TASR/Martin Baumann
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave. Foto – TASR/Martin Baumann

Ak by sa vládna koalícia poponáhľala so zmenou Trestného poriadku, ako to má v programovom vyhlásení vlády, dnes by tu nebola kauza Pčolinský. Na generálnej prokuratúre by totiž prišli o právomoc zrušiť rozhodnutie o obvinení či začatí trestného stíhania. Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera bol vo štvrtok napoludní na ministerstve spravodlivosti a aj toto je jeden z odkazov, s ktorým odtiaľ odišiel.

Krátko potom už Kandera sedel za jedným stolom s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom a verejne, pred vybranými médiami, obhajoval svoje rozhodnutie oslobodiť bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského cez sporný paragraf 363 Trestného poriadku. Generálny prokurátor o tomto prípade nerozhodoval, podpísal ho Kandera.

Maroš Žilinka zasa na základe rovnakého paragrafu oslobodil Jaroslava Haščáka, ako aj manželov Arpášovcov v kauze Gorila.

Kandera sa s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) nestretol kvôli Pčolinskému. Ministerka ho však informovala o záväzku vládnej koalície novelizovať sporný paragraf 363. Jej predstava je taká, že uznesenie o obvinení či o začatí trestného stíhania by už na generálnej prokuratúre zrušiť nemohli. O vine či nevine obvinených by po takej zmene rozhodovali až súdy.

Prečo na posúdenie sudcov nenechali na prokuratúre aj prípad Pčolinského?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie