Denník N

O očkovaní proti covidu opakovane šíria nepravdy. Fact-check vyjadrení lekárov Lakotu a Janca v Správach RTVS

Reprofoto – Správy RTVS/Facebook
Reprofoto – Správy RTVS/Facebook

Virológ hovorí o falošnej vyváženosti RTVS. „Rozumiem tomu, že médiá chcú byť vyvážené a siahajú po alternatívnych názoroch. Výsledkom je však mylný pocit, že je to 50:50. Že sú takí aj takí. V skutočnosti to tak nie je a tento pomer absolútne nezodpovedá tomu, aký priestor majú títo ľudia v médiách,“ dodáva Boris Klempa.

V stredu 1. septembra sa v Správach RTVS odvysielala reportáž „Skupina vedcov a lekárov sa pre očkovanie proti covidu obrátila na tribunál v Haagu“.

V reportáži sa uvádza, že Medzinárodný trestný tribunál v Haagu bude prešetrovať, či očkovanie proti ochoreniu covid-19 je alebo nie je zločinom proti ľudskosti.

Podnet podala skupina slovenských a zahraničných právnikov, vedcov a lekárov, ktorí žiadajú, aby sa očkovanie proti covidu zastavilo.

Denník N vykonal fact-check viacerých tvrdení, ktoré v reportáži zazneli.

Reportáž sa viackrát odvoláva na nobelistu Luca Montagniera, ktorý podľa advokátky a spoluautorky podnetu Marice Pirošíkovej „už v apríli upozornil na to, že masové očkovanie obyvateľstva je zásadnou vedeckou a medicínskou chybou“.

Nasleduje vyjadrenie onkológa a hematológa (v relácii označený za mikrobiológa) Jána Lakotu z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV, že „očkovanie selektuje výber ďalších kmeňov“.

Kto je Luc Montagnier?

Rozoberme uvedené vyjadrenia na drobné.

Vyjadrenie advokátky Pirošíkovej o Lucovi Montagnierovi je argumentačným faulom zvaným apel na autoritu. Táto chyba odvodzuje pravdivosť tvrdení z vysokého postavenia autora a neberie do úvahy reálne dôkazy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    RTVS za Machaja

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie