Denník N

Falošná dilema

Ak odklon od fosílnych palív zvládnu napríklad v susednom Rakúsku, nie je dôvod, aby sme to nemohli urobiť aj my. 

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko

Slovensko čaká v budúcom roku výrazné zvyšovanie cien energií. Prirodzene, na takéto zlé správy zareagovali aj politici cítiaci šancu ukoristiť pár lacných politických bodov. Témy sa chytil bývalý viacnásobný premiér Fico, ktorý zo zvyšovania obvinil súčasnú vládu, a aktuálny vicepremiér Sulík, ktorý Ficovi kontroval a vymenoval mu jeho hriechy v energetike. Na okoloidúcich divákoch a diváčkach ostala už len dilema vybrať si, komu z týchto dvoch pánov uveria.

Pritom dilema, či veriť Ficovi alebo Sulíkovi, je falošná.

Zabudnime konečne na každoročne opakujúce sa debaty o náraste cien a sústreďme sa na riešenia, ktorými zabijeme takpovediac viac múch jednou ranou.

Nutne potrebujeme vyjsť zo slepej uličky slovenskej debaty o energiách a konečne sa pustiť do riešení, ktoré budú nielen odolnejšie proti cenovým výkyvom na svetových trhoch, ale aj inovatívne, sociálne spravodlivé a prospešné pre planétu.

Čo to znamená v praxi? Optimalizácia, efektivita a zelené lokálne energie.

Slovensko potrebuje spraviť míľové kroky dopredu smerom k udržateľnej, spravodlivej, bezpečnej a klimaticky citlivej energetike.

Poviem vám príklad. V dôsledku vysokej energetickej náročnosti a dovozu palív a energie podľa viacerých štúdií ročne odteká z niektorých slovenských regiónov odhadom 690 až 1000 eur na každého obyvateľa. Ako upozorňujú experti z CEPA, „komplexnou obnovou celého sektora budov v týchto regiónoch je možné ušetriť vyše 70 percent ich celkovej potreby energie na vykurovanie, prípravu teplej vody, osvetlenie a prevádzku elektrospotrebičov“. To rozhodne nie sú malé sumy.

A ak by sme dôsledne dekarbonizovali palivové základne budov, úspory by mohli byť ešte vyššie a samotná prevádzka týchto budov by sa stala minimálne päťkrát lacnejšou ako v súčasnosti.

Optimalizácia a efektivita sú prvými nevyhnutnými krokmi. Odklon od fosílnych palív a prechod na zelenú a lokálnu energiu je následným logickým krokom. Ak to dokážu napríklad v susednom Rakúsku, nie je dôvod, aby sme to nemohli urobiť aj my.

Aspoň čiastočne by sme sa odstrihli od cien energií na svetových trhoch a zvýšili svoju energetickú, ale aj geopolitickú bezpečnosť. Pretože posledná vec, ktorú potrebujeme, je dovážať ešte viac fosílnych palív z krajín, ako je napríklad Putinovo Rusko. Prínosy pre boj s klimatickou krízou už vysvetľovať hádam ani nie je potrebné.

Už dnes vieme, ako do budúcna znížiť vplyvy zvyšovania cien energií na svetových trhoch, ako zastaviť odliv peňazí z regiónov postihnutých energetickou chudobou, zvýšiť svoju bezpečnosť či ako podporiť naše úsilie o záchranu klímy.

Ono je to vlastne jednoduché. Aby sme to spravili, potrebujeme vystúpiť zo začarovaného kruhu malokarpatských debát a falošných dilem, využiť poznatky a odporúčania odbornej verejnosti a poučiť sa zo skúseností iných krajín. Na to však budeme potrebovať političky a politikov, ktorí nie sú myslením uviaznutí v minulom tisícročí a ktorí rozumejú výzvam súčasného sveta.

P. S.: Aká je však realita? Práve v týchto dňoch sa ministerstvo pod vedením nominanta strany Sme rodina snaží znížiť štandardy energetickej efektívnosti budov…

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie