Denník N

Keď 192 laserov mieri na guľôčku s hrúbkou vlasu. Jadrová fúzia je náročnejšia než let na Mars – a aj dôležitejšia

Údržbári v miestnosti, kde prebieha fúzna reakcia. Foto – NIF
Údržbári v miestnosti, kde prebieha fúzna reakcia. Foto – NIF

Pred niekoľkými týždňami dosiahli vedci v americkom výskumnom zariadení National Ignite Facility (NIF) významný úspech. Podarilo sa im na nepatrný zlomok sekundy udržať v chode fúznu reakciu, ktorá spotrebovala len o tretinu viac energie, než jej vyrobila.

Keď sa nad tým trochu zamyslíte, tie dve úvodné vety vyzerajú ako nepodarený vtip. Zmyslom jadrovej fúzie je vyrábať energiu. Ak jej spotrebuje viac, než vytvorí – hoci „len o tretinu“ –, a okrem toho funguje len nepredstaviteľne krátky okamih, než ustane, načo je potom vlastne dobrá? Rozprávanie o skúške nového typu lietadla, ktoré sa na chvíľočku takmer vznieslo, by tiež pôsobilo komicky.

Jadrová fúzia je napokon častým a trochu bezbranným terčom vtipov už niekoľko rokov.

„Je to technológia budúcnosti a navždy ňou zostane,“ znie ten základný, ku ktorému existuje viacero variácií: „Sme vraj na pokraji výroby komerčne dostupných miniatúrnych fúznych reaktorov. Ako som sa dozvedel, sme na tom pokraji už dlhší čas. Je to zrejme veľmi široký okraj,“ zavtipkoval si britský premiér Boris Johnson v roku 2019.

Ako však podotýka Arthur Turrell, autor nedávno vydanej knihy Stavitelia hviezd, Johnson pridal k sarkazmu aj 200 miliónov libier na ďalšie financovanie výskumu.

Udalosť, ku ktorej došlo v Kalifornii začiatkom augusta, však znamená, že koniec žartovania sa blíži. K praktickej fúznej reakcii je stále ďaleko, ale krok, ktorý teraz v NIF urobili, je prekvapivo veľký. Slávnymi slovami iného britského premiéra: nie je to koniec, nie je to ani začiatok konca, ale je to koniec začiatku.

Vodíkovú bombu už máme, reaktor nie

Jadrové reakcie sú dvojakého druhu. Známejšie sú tie štiepne. Pri nich sa rozpadá jadro ťažkého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie