Denník N

Pozeral sa na Rubľova a hovoril si, že to zbabral. Ako Alex Molčan zachránil svoju kariéru a teraz môže aj slovenský tenis

Alex Molčan. Foto – TASR/AP
Alex Molčan. Foto – TASR/AP

Molčanov tréner Ladislav Simon vysvetľuje, vďaka čomu sa jeho zverenec zlepšil.

Slovenský tenista Alex Molčan si to, že sa jeho kariéra nevyvíja správnym smerom, uvedomil pred pár rokmi pri pohľade na ruského tenistu Andreja Rubľova.

V kategórii do 14 rokov mal s Rubľovom vyrovnanú bilanciu. Medzi dospelými je však Rubľov hráč prvej desiatky, zatiaľ čo Molčan bol ešte na začiatku tohto roka v štvrtej stovke.

„Ako je možné, že on je tam a ja som tu? Zrazu som si uvedomil, že som to zbabral,“ povedal tento týždeň pre NY Times.

Pre americký denník rozpovedal svoj príbeh, ako v puberte rebeloval, skúšal alkohol a pripravil sa o dva roky, ktoré Rubľov venoval poctivej príprave.

Z mladíckych chýb sa však poučil a všetko nasvedčuje tomu, že neskončí ako premárnený talent. Už len záujem NY Times svedčí o tom, že tento týždeň dosiahol niečo mimoriadne.

Tretie kolo na US Open pri prvej účasti na grandslame mimoriadne je. Obvykle totiž trvá, kým hráč naberie skúsenosti. Väčšina Slovákov pri grandslamovej premiére vypadla hneď v prvom kole a platí to aj o hráčoch, ktorí sa neskôr dostali do top 10 – Karolovi Kučerovi a Milošovi Mečířovi.

Aspoň dva zápasy pri debute v hlavnej súťaži dokázali zo slovenských mužov vyhrať len Dominik Hrbatý na Australian Open 1997 a Molčan teraz na US Open.

Hrbatý mal vtedy devätnásť a prekvapil všetkých, keď sa dostal až do osemfinále, v ktorom prehral v piatich setoch so svetovou jednotkou Petom Samprasom.

Molčan je o štyri roky starší a na US Open postúpil do tretieho kola, v ktorom v piatok v noci podľahol štrnástemu hráčovi sveta Diegovi Schwartzmanovi – 4:6, 3:6, 3:6.

Mnohí mu neverili

Medzi ľudí, ktorí Molčanovi najviac pomohli zachrániť kariéru, patrí tréner Ladislav Simon. V Národnom tenisovom centre odviedol s Molčanom skvelú prácu a pre Denník N vysvetľuje, vďaka čomu sa Molčan zlepšil.

„Keď sme spolu pred troma rokmi začínali, veľa ľudí hovorilo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie